Raport: Iranul a încălcat un embargou ONU pentru arme. SUA cere luarea de măsuri

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că “este momentul să fie luate măsuri de către Consiliul de Securitate”, după publicarea unui raport ONU care susţine că Iranul a încălcat un embargou impus de organismul mondial asupra armelor în Yemen.

“Acest raport evidenţiază ceea ce am spus timp de câteva luni: Iranul a transferat ilegal arme, încălcând mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate”, a afirmat Haley joi seară.

Raportul, întocmit de o comisie de experţi ONU, a descoperit luna trecută că rachete balistice şi alte arme iraniene au fost introduse în Yemen după aplicarea în 2015 a unui embargou împotriva rebelilor yemeniţi Houthi. Raportul a mai susţinut că Iranul a eşuat să ia măsurile necesare pentru a preveni ca acele arme să ajungă în mâinile rebelilor.

Astfel, raportul a concluzionat că Iranul a încălcat termenii embargoului asupra armelor. De asemenea, Iranului i s-a interzis pe baza unei rezoluţii separate a ONU să transfere arme fără aprobarea Consiliului de Securitate.

“Lumea nu poate să permită în continuu ca aceste încălcări evidente să rămână fără răspuns”, a afirmat Haley. “Iranul trebuie să ştie că trbuie să suporte consecinţe pentru sfidarea comunităţii internaţionale. Este timpul să acţioneze Consiliul de Securitate”.

Diplomaţi ONU au precizat că descoperirile prezentate în raport probabil că vor fi abordate într-o rezoluţie care reînnoieşte embargoul pentru arme aplicat Yemenului, pe care Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) îl va lua în considerare în această lună.

Haley a făcut presiuni în repetate rânduri ca CSONU să ia măsuri împotriva Iranului, invitând ambasadorii ONU din consiliu să analizeze ceea ce SUA susţine că sunt dovezi că rachete balistice ale Iranului au fost folosite de rebeli Houthi pentru a lansa câteva atacuri împotriva Arabiei Saudite în 2017.

Iranul neagă faptul că ar furniza arme rebelilor Houthi, în ciuda faptului că îi susţine în mod deschis pe rebelii şiiţi în războiul civil împotriva guvernului yemenit, care beneficiază de suportul saudiţilor.

Teheranul a declarat că dovezile oferite de americani şi saudiţi, care aparent ar demonstra că au fost folosite arme iraniene de Houthi, sunt “fabricate”.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a călătorit la Washington luna trecută pentru a analiza fragmente de rachete şi alte dovezi americane şi, după aceea, şi-a exprimat îincertitudinea în ceea ce priveşte implicarea Iranului în atacurile cu rachete comise împotriva Riadului.

Nebenzia a susţinut că Yemenul este plin de arme provenite din multe conflicte care au avut loc de-a lungul anilor şi că nu a putut determina “ceva concludent”.

Opoziţia din partea Rusiei, care are drept de veto în CSONU, ar putea bloca orice acţiune a Statelor Unite de a promova adoptarea de către Consiliul de Securitate a noi măsuri împotriva Iranului.