Rafila, pe modelul Iohannis. Refuză să spună cât au costat deplasările în vizite externe

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a petrecut aproximativ două luni din mandatul de ministru al Sănătăţii în vizite externe - vizite oficiale şi vizite de lucru. Interesant este că pe modelul patentat de preşedintele Klaus Iohannis, şi instituţia condusă de Alexandru Rafila refuză însă să comunice costurile acestor deplasări şi invocă o Hotărâre de Guvern care stabileşte cadrul legal pentru ele, relatează hotnews.

Cât au costat deplasările lui Rafila? Răspunsul Ministerului Sănătăţii: „Conform H.G. nr. 518/1995”

Deoarece în spaţiul public s-a vorbit intens despre Alexandru Rafila ca despre un ministru „plimbăreţ”, hotnews.ro a solicitat Ministerului Sănătăţii, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, lista completă a deplasărilor în afara ţării - vizite oficiale şi vizite de lucru - efectuate de Rafila între data preluării mandatului (25 noiembrie 2021) şi data depunerii solicitării hotnews.ro (3 mai 2023), precum şi componenţa delegaţiilor şi costurile complete ale acestor deplasări.

Instituţia condusă de Alexandru Rafila a ales să comunice hotnews.ro lista deplasărilor, însă nu şi costurile acestora, despre care spune sec că sunt „conform H.G. nr. 518/ 1995”.

Datele publicate de hotnews.ro în acest articol, comunicate de Ministerul Sănătăţii, acoperă perioada integrală din prima zi de mandat a lui Alexandru Rafila până la data de 3 mai (solicitarea a fost depusă pe data de 3 mai, iar apoi a fost aşteptat răspunsul Ministerului Sănătăţii).

Practic, vorbim despre o perioadă de puţin peste un an şi 5 luni, din care aproximativ două luni au fost dedicate de ministrul Sănătăţii deplasărilor externe - în total, 18 vizite.

H.G. nr. 518/1995 (privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar), în baza căreia au fost alocate costurile deplasărilor, stabileşte practic cadrul legal pentru diurne, indemnizaţii de deplasare, costul transportului internaţional, indemnizaţia de cazare sau diverse cheltuieli de protocol (în limita a 1.000 de euro). Dintr-o simplă consultare a HG 518/1995 nu reies însă costurile deplasărilor, care pot fi variabile.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne