R. Moldova sprijină introducerea limbii chineze ca limbă oficială a Organizaţiei Mondiale a Turismului

Ideograma chinezească 'HAO'
Ideograma chinezească 'HAO' (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Republica Moldova s-a alăturat statelor care au ratificat amendamentul la articolul 38 al Statutului Organizaţiei Mondiale a Turismului care prevede că limba chineză va deveni limbă oficială a Organizaţiei Mondiale a Turismului, ca şi limbile engleză, franceză, rusă, arabă şi spaniolă.

Potrivit autorilor proiectului, ratificarea amendamentului adoptat în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Adunării Generale a OMT, ce a avut loc în perioada 23-29 noiembrie 2007 urmează să contribuie „la menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor politice şi economice prietenoase cu China, care este o piaţă de interes major” pentru R. Moldova.

Conform Cartei OMT, un amendament intră în vigoare numai atunci când 2/3 din statele membre au desfăşurat procedurile interne pentru a ratifica acest amendament. Până în prezent, din totalul celor 158 de ţări, 92 de state membre şi-au încheiat deja procedurile interne şi este nevoie de încă 14 ţări pentru ca amendamentul să intre în vigoare.

În prezent, limba chineză este limba oficială a mai multor agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).