R.Moldova: Simbolurile comuniste au revenit în legalitate (presa)

'Secera şi ciocanul sunt constituţionale', titrează publicaţia on-line 'Ziarul Naţional'.
Epoch Times România
05.06.2013

'Secera şi ciocanul sunt constituţionale', titrează publicaţia on-line 'Ziarul Naţional'. Decizia a fost luată cu votul a patru dintre cei şase judecători ai Curţii Constituţionale. Magistraţii Igor Dolea şi Alexandru Tănase au avut opinii separate. Tănase a fost împotriva deciziei Curţii, iar Dolea a avut o opinie separată parţial concordantă.

'Ziarul Naţional' îl citează pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care promite că în viitorul apropiat va propune un alt proiect de lege de interzicere a simbolurilor comuniste.

'De ce moldovenii nu se pot desparţi de seceră şi ciocan?'- se întreabă Constantin Tănase în 'Timpul'. 'Este evident că respectiva hotărâre va fi aplaudată de o parte a societăţii şi va fi fluierată de altă parte. Cei care au suferit ororile comunismului se simt, evident, umiliţi şi nedreptăţiţi'. Potrivit autorului, nu Curtea Constituţională este vinovată de faptul că Partidul Comuniştilor continuă să rămână cel mai mare partid politic din R. Moldova şi se bucură de un sprijin masiv din parte unei considerabile părţi a societăţii.

'Timpul' mai scrie că 65 de lucrări de la examenul de marţi de bacalaureat au fost anulate, după ce autorii acestora au încercat să copieze, ori asupra lor au fost depistate telefoane mobile şi copiuţe. Camerele video şi-au făcut treaba, mai puţin asistenţii. Aceştia au tolerat copiatul, a remarcat ministrul adjunct al educaţiei, Igor Grosu.

'Calvarul Basarabiei, sărbătorit în Găgăuzia', titrează 'Adevărul'. La indicaţia başcanului, regiunea găgăuză va serba pe 28 iunie - ziua când în 1940 Basarabia a fost anexată de URSS ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov - 'eliberarea de regimul fascist al lui Ion Antonescu'. Istoricii îi atrag atenţia başcanului că 28 iunie a fost o zi de ocupaţie, nu de eliberare. Găgăuzii, la fel ca şi moldovenii din Basarabia, au avut de suferit în egală măsură. Au fost duşi în Siberia, au fost folosiţi în calitate de carne de tun în armata roşie. Iar Antonescu a fost prim-ministru din 4 septembrie 1940 şi nu din iunie.

'Trăim în oraşe şi municipii cu infrastructură la nivelul unui cătun de altădată', mai scrie Adevărul. Potrivit unui raport, locuitorii din Republica Moldova au acces limitat sau inexistent la apă potabilă, canalizare şi transport. Lipsa banilor şi indiferenţa autorităţilor este cauza, potrivit experţilor care au analizat situaţia în 17 centre raionale şi municipii. Soluţia ar fi autonomia financiară, care ar asigura o gestionare mai eficientă a banului public, concluzionează specialiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor