R.Moldova şi Uniunea Europeană au încheiat negocierile asupra Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb RM-UE
R.Moldova şi Uniunea Europeană au încheiat negocierile asupra Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb RM-UE (DCFTA). Ultima, a şaptea rundă de tratative a avut loc în zilele de 11-12 iunie, la Chişinău. În acest context, negociatorul principal pentru R.Moldova, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că potrivit planurilor acordul va intra în vigoare în anul 2014.
Oficialul a precizat că la negocieri a participat şi un reprezentant al Transnistriei, exprimându-şi speranţa că partea transnistreană se va implica în proces şi va profita de toate avantajele oferite de comerţul liber RM-UE.
Reprezentanţii ministerului au menţionat termenul record în care negocierile s-au încheiat - 16 luni.
Negociatorul pentru UE, reprezentantul Departamentului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne, a enumerat avantajele pe care le oferă crearea zonei de liber schimb RM-UE. "Acordul va avea un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale dintre cele două ţări, dar şi pentru întreaga populaţie, consumatori, companiile din R.Moldova, pentru că reprezintă o temelie modernă, stabilă, perspicace. De asemenea acesta va duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a climatului investiţional", a estimat oficialul european.
Devigne a amintit că UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile Moldovei vor fi dezvoltate. "Mai există un mare potenţial pentru dezvoltarea cooperării, şi nu doar comerciale, dar şi economice în ansamblu", a spus reprezentantul Comisiei Europene, apreciind că este important ca "autorităţile moldovene să continue realizarea reformei regulatorii".
Conform spuselor lui Devigne, după încheierea negocierilor mai există încă câţiva paşi de făcut, inclusiv informarea tuturor ţărilor-membre ale UE despre finalizarea negocierilor asupra acordului, realizarea tuturor paşilor tehnici, necesari pentru ca acordul să fie parafat înaintea summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc toamna, la Vilnius.
Calmâc a refuzat să ofere detalii privind contingentele şi perioadele de tranziţie care vor fi oferite părţii moldoveneşti, menţionând că deocamdată nu toate au fost coordonate definitiv. Viceministrul a declarat doar că Moldova a reuşit să obţină o perioadă de tranziţie maximă de 10 ani pentru unele grupuri de mărfuri. Aceasta este necesară pentru creşterea competitivităţii companiilor moldoveneşti de prestare a serviciilor şi a mărfurilor.
Precizăm că din anul 2010 R.Moldova este într-un proces continuu de pregătire a economiei naţionale pentru regimul de liber schimb cu UE, care prevede reformarea unui număr de 14 domenii precum infrastructura calităţii, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, măsurile sanitare şi fito-sanitare, achiziţiile publice etc.
Negocierile asupra DCFTA au demarat în martie 2012, iar runda de tratative precedentă a avut loc în perioada 11-14 martie 2013, la Bruxelles. Un studiu a arătat că datorită creării zonei de liber schimb RM-UE exporturile de mărfuri moldoveneşti vor creşte cu 16%, iar Produsul Intern Brut al republicii - cu 5,6%.
Acordul de Liber Schimb RM-UE prevede liberalizarea treptată a comerţului cu mărfuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea tarifelor, a barierelor tehnice şi netarifare, anularea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti cu standardele europene.