R.Moldova se îndreaptă spre UE, oferind obiectivele strategice ruşilor (presa)

(photos.com)

'O guvernare proeuropeană care oferă obiective strategice ruşilor?' - se întreabă vineri 'Jurnal de Chişinău'. Ziarul se referă la Aeroportul Internaţional Chişinău şi la Banca de Economii, care au nimerit, oficial, în mâinile a două companii din Rusia şi ale unei companii din Republica Moldova cu capital rusesc.

În opinia autorului, pasul guvernului de la Chişinău este vădit primejdios. Ridică semne de întrebare şi transparenţa deciziilor. 'Strânşi cu uşa, unii oligarhi ar putea să trădeze cauza integrării europene la fel de uşor precum au îmbrăţişat-o', concluzionează publicaţia.

'La braţ cu ruşii, în drum spre UE', titrează şi 'Adevărul'. Ziarul atrage atenţia că cele două tranzacţii majore cu active ale statului, realizate în ultimele zile de către autorităţile proeuropene de la Chişinău, au provocat un val de discuţii referitor la direcţia reală spre care merge Republica Moldova: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. 'Este o catastrofă economică', susţine economistul Roman Chircă, criticând cedarea de către stat a controlului asupra Băncii de Economii. Potrivit unor surse, ruşii ar fi interesaţi de preluarea şi a altor active din Republica Moldova, precum compania AIR Moldova, Moldtelecom, Căile Ferate din Moldova, cele două reţele electrice de distribuţie a energiei electrice.

Problema-cheie care se referă nu doar la Banca de Economii, ci la un întreg sistemul bancar - cine sunt beneficiarii finali, adică proprietarii - trebuie adresată aleşilor poporului, subliniază 'Ziarul Naţional'. Proiectul de lege respectiv se prăfuieşte în parlament de luni bune. Potrivit expertului Victor Ciobanu, presiunile partenerilor externi, îi vor impune pe deputaţi să voteze legea.

'Ziarul Naţional' comentează şi vizita lui Dmitri Rogozin la Chişinău. Potrivit sursei, 'Rogozin, în tot acest joc al şantajului geopolitic, nu e decât o poliţă pe care se pare că va trebui, totuşi, să o plătim (suportăm) pentru toate indeciziile cronice de care am dat dovadă în ultimele două decenii. Ne-am temut că vom îngheţa în 1991, 1992, 1993. Iată că avem toate şansele să îngheţăm acum, în 2013. Doar că plătim noi, şi nu cei care au creat datoria. Acestora, indiferent de vector, le este cald', scrie 'Ziarul Naţional'.

'Dmitri Rogozin e nebunul ţarului', opinează şi editorialistul Petru Bogatu de la Jurnal de Chişinău. 'Anume în această calitate a fost angajat dânsul să-l reprezinte pe preşedintele Putin în Transnistria. Ca şi la NATO odinioară, misiunea lui este să şocheze, să stupefieze, să buimăcească lumea cu glume şi gesturi. 'Privită din acest unghi, vizita lui Rogozin în Republica Moldova era nu numai previzibilă, ci şi absolut necesară înainte de Vilnius. Chiar obligatorie. Dacă ar fi lipsit în program acest voiaj, urma să fie inventat', consideră autorul.

'Evenimentul Zilei Moldova' aminteşte că sâmbătă îşi începe vizita în Republica Moldova patriarhul rus Kirill. Potrivit ziarului, motivul neoficial al vizitei transpare din declaraţiile lui Rogozin, care a spus că relaţiile dintre Rusia şi Moldova depind de rezultatele vizitei lui Kirill. Ziarul aminteşte şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia patriarhul Kirill promovează interesele Rusiei în Moldova. 'Biserica Rusă întotdeauna a promovat interesele Moscovei, chiar şi după ce au fost decimaţi zeci de mii de preoţi de către bolşevici, iar cei rămaşi în viaţă au fost puşi în slujba NKVD-ului', scrie Evenimentul Zilei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe