Artur Mas pune frână referendumului privind secesiunea Cataloniei (revista presei spaniole)

Şeful guvernului regional catalan Artur Mas.
Şeful guvernului regional catalan Artur Mas. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.09.2013

Şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, a declarat că, dacă nu se ajunge la un acord privind organizarea unui referendum pentru autodeterminare, este dispus să organizeze alegeri parlamentare plebiscitare în 2016, la care cetăţenii să fie puşi în situaţia de a alege partide care se declară explicit pro sau contra independenţei regiunii. Declaraţiile lui sunt analizate vineri de presa spaniolă şi interpretate ca impunând o schimbare majoră în obiectivul general al secesiunii Cataloniei.

Mas amână impulsul secesionist pentru 2016, cu o schimbare semnificativă înainte de ziua naţională a Cataloniei - Diada - scrie cotidianul El Pais. Acesta relatează că şeful executivului local catalan va aştepta noul scrutin parlamentar catalan dacă Rajoy nu autorizează referendumul privitor la autodeterminare şi că îl provoacă pe şeful guvernului central să ofere astfel o alternativă la secesiune. Partenerii de la guvernare ai formaţiunii lui Mas, radicalii republicani de la ERC, susţin însă că anul stabilit pentru referendum rămâne 2014 şi că premierul Mariano Rajoy ar avea la dispoziţie cinci moduri de a permite, din punct de vedere constituţional, un astfel de referendum.

Cotidianul El Mundo scrie că Mas renunţă la referendum, pentru a evita ruptura CiU, formaţiunea care guvernează acum Catalonia. Cotidianul spaniol observă că naţionalistul Mas vorbeşte despre amânarea referendumului, intră într-o adevărată dispută cu secesioniştii şi propune astfel o soluţie de ultim recurs, dacă statul central se opune referendumului. De cealaltă parte, liderul ERC, Oriol Junqueras, refuză să sprijine această soluţie a alegerilor plebiscitare.

Mas va amâna referendumul dacă Rajoy se opune şi va aştepta alegerile din 2016, anunţă la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Şeful guvernului regional catalan insistă astfel ca părerea catalanilor să fie exprimată în cadrul unui referendum agreat de statul central, însă ERC respinge propunerea liderului CiU, constată de asemenea publicaţia citată.

Cotidianul catalan El Periodico notează că Mas pune frână şi susţine că referendumul pentru autodeterminare nu va avea loc fără permisiunea statului central, urmând să fie înlocuit cu alegerile plebiscitare în 2016, la finalul actualei legislaturi. Cotidianul citat observă faptul că Mas a anunţat această intenţie pentru a nu provoca o ruptură în propria formaţiune, şi menţine obiectivul organizării unui referendum în 2014.

Cotidianul ABC scrie vineri pe prima pagină a ediţiei tipărite că Obama şi Draghi laudă activitatea lui Rajoy. Preşedintele american l-a felicitat pe şeful executivului spaniol pentru progresele economice şi sprijinul formal pentru atacul împotriva regimului sirian. Rajoy susţine că, din punct de vedere economic, în Spania lucrurile stau mai bine decât în urmă cu un an, însă este în continuare nevoie de eforturi pentru a le culege fructele, după cum mai informează cotidianul spaniol citat.

Spania este un exemplu la G20, după ce Obama l-a lăudat pe Rajoy pentru relansarea economiei şi l-a invitat la o întâlnire la Casa Albă, notează de asemenea cotidianul La Razon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor