R.Moldova: Două decenii de la conflictul armat de pe Nistru (revista presei)
Deşi au trecut 20 de ani de la războiul de pe Nistru, astăzi mai sunt mame, soţii, care mai speră că, printr-o minune, fiul sau soţul pierdut fără urmă în toiul luptelor, să le deschidă uşa, scrie vineri Jurnal de Chişinău la două decenii de la începerea conflictului.
Ziarul menţionează că unii dintre aceştia au dispărut fără urmă şi nu se mai cunoaşte nimic despre ei. Au doar un certificat emis de instanţele judecătoreşti în care se spune că aceştia s-au pierdut fără urmă. Nimeni nu le spune dacă mai continuă căutările sau dacă sunt sau nu cunoscute circumstanţele dispariţiei lor.
Nicolae Negru observă în Jurnal de Chişinău că noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, deşi se arată mult mai deschis în relaţiile cu Chişinăul, pledând pentru înlăturarea a tot felul de bariere de-a lungul Nistrului, el se situează de facto pe poziţiile lui Smirnov în ce priveşte statutul şi viitorul raioanelor transnistrene. Autorul accentuează că înlăturarea barierelor sus-menţionate comportă cedări mult mai mari din partea Chişinăului decât a Tiraspolului, care nu cedează mai nimic. 'Ni se propune să tratăm Transnistria ca un stat separat, de dragul relaţiilor interumane. În esenţă, după 20 de ani, nimic nu pare să se fi schimbat pe 'frontul transnistrean', potrivit articolului.
20 de ani cu tragedii trase la indigo, titrează Adevărul. Războiul de la Nistru rămâne o rană deschisă pentru moldoveni. 'Acum 20 de ani, mame din satele de la Nistru îşi îngropau fiii care au mers ferm pe baricade pentru a-şi apăra patria. Azi, după două decenii, nu avem război, lacrimile nu încetează însă', se menţionează în articol
200 de noi români cu cetăţenie falsă, mai scrie Adevărul. Oamenii legii de pe ambele maluri ale Prutului anchetează o schemă prin care moldovenii deveneau români cu acte contrafăcute. Solicitanţii plăteau şpăgi cuprinse între 500 şi 1.000 de euro, care ajungeau, prin intermediari, şi la funcţionarii din România.
Parlamentul a amânat Proiectul privind data alegerii preşedintelui, scrie Timpul. Deşi proiectul privind data alegerii preşedintelui a fost inclus pe agenda de joi a Parlamentului, deputaţii nu purtat discuţii pe acest subiect, proiectul fiind amânat pentru săptămâna viitoare.
Veteranii ambelor părţi din conflictul armat de pe Nistru se duşmănesc şi în prezent, scrie Panorama. Ziarul menţionează că de aceasta ar trebui să se ţină cont atunci când se vorbeşte de reintegrarea Republicii Moldova.