R.Moldova a recepţionat al doilea lot de vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul COVAX

Lotul de vaccinului Pfizer primit de Moldova
Lotul de vaccinului Pfizer primit de Moldova (gov.md)

Republica Moldova a recepţionat vineri, 19 martie, 24.570 de doze de vaccin împotriva virusului Wuhan, care provoacă infecţia COVID-19, livrate prin intermediul platformei COVAX, aceasta fiind deja a doua livrare COVAX în ţară.

„Campania de vaccinare din Republica Moldova este în curs de desfăşurare, iar lotul de vaccinuri livrat astăzi în cadrul platformei COVAX ne va permite să vaccinăm alte categorii de populaţie incluse în prima etapă de imunizare. Mulţumim partenerilor de dezvoltare care au contribuit la accelerarea procesului de livrare a vaccinurilor în ţară”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Denis Cernelea.

Dozele de vaccin (prima doză) vor fi distribuite proporţional tuturor instituţiilor medico-sanitare (asistenţa medicală spitalicească şi asistenţa medicală primară) din ţară, pentru a fi imunizate categoriile de populaţie incluse în prima etapă de vaccinare.

Personalul medical a fost instruit pentru utilizarea corectă a vaccinului Pfizer, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Statele Unite ale Americii, prin intermediul USAID, accelerează accesul global la vaccinuri sigure şi eficiente împotriva COVID-19, prin contribuţia istorică de 4 miliarde de dolari către GAVI, Alianţa pentru vaccinuri. Prin intermediul GAVI, Statele Unite vor sprijini vaccinurile sigure şi eficiente împotriva COVID-19 pentru categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi mai expuse riscului din lume, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii din prima linie.

„Sunt mândru de contribuţiile Statelor Unite la programul COVAX. Această livrare de vaccinuri produse de compania farmaceutică americană Pfizer va salva vieţi şi va ajuta Moldova în lupta împotriva acestei boli”, a menţionat ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

„Întrucât trebuie să vaccinăm cât mai mulţi oameni posibil, cât mai repede posibil, sosirea noului lot de vaccin împotriva COVID-19 în Moldova este o veste foarte bună. Sunt liniştit ştiind că mai mulţi medici şi asistenţi medicali din Moldova vor primi protecţia de care au nevoie pentru a continua lupta şi pentru a salva mai multe vieţi.

Răspândirea rapidă a virusului a demonstrat că nicio naţiune nu poate depăşi singură această pandemie globală. În parteneriat cu comunitatea globală, prin intermediul USAID, guvernul SUA accelerează accesul global la vaccinurile împotriva COVID-19”, a adăugat, la rândul său, Scott Hocklander, şeful misiunii USAID în Moldova.

Echipa Europa, reunind UE şi statele sale membre, a contribuit la COVAX cu peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv alte 900 milioane de euro promise recent de Germania.

Cu ocazia livrării, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova a menţionat:

„Uniunea Europeană şi statele sale membre şi-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atât de necesare în Republica Moldova.

Platforma COVAX, la care UE şi întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri, aşa cum vedem astăzi din nou. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane şi salvarea mai multor vieţi. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente şi accesibile este esenţial pentru a pune capăt pandemiei.”

De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat ţării, oferind asistenţă în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistenţă tehnică şi consolidarea capacităţilor şi de informare şi comunicare la subiectul COVID-19.

OMS conduce acţiunile de sprijin în pregătirea ţării pentru a primi şi administra vaccinuri, iar UNICEF îşi valorifică experienţa ca cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume şi lucrează cu producătorii şi partenerii la achiziţionarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, precum şi la transportul de marfă, logistica şi depozitare.

„Vaccinul BioNTech-Pfizer necesită păstrare la -70 grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate. Chiar şi înainte de pandemia COVID-19, cu sprijinul Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente a lanţului frig pentru a se asigura că vaccinurile rămân sigure şi eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de ţară UNICEF în Moldova.

Amintim că România a livrat prima donaţie a vaccinului AstraZeneca COVID-19 către Moldova pe 27 februarie a.c., permiţând Moldovei să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Moldova este prima ţară din Europa care a primit 14.400 de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Facilitatea COVAX pe 4 martie. Până acum, peste 18 mii de lucrători medicali au fost vaccinaţi.

Totodată, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat că, pe data de 22 martie, urmează să fie livrat pe platforma COVAX un alt lot de vaccin AstraZeneca, în număr de 21.600 doze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe