R.Moldova: 72 de ani de la primele deportări din perioada sovietică (presa)

Republica Moldova comemorează joi 72 de ani de la primul val al deportărilor din perioada sovietică. 'Zeci de mii de victime au căzut pradă teroarei comuniste', notează ziarul Timpul.
Epoch Times România
13.06.2013

Republica Moldova comemorează joi 72 de ani de la primul val al deportărilor din perioada sovietică. 'Zeci de mii de victime au căzut pradă teroarei comuniste', notează ziarul Timpul.

Publicaţia scrie despre călăii care s-au scăldat în sângele celor nevinovaţi. Printre ei se numără adevăraţi 'recordmeni': generalul Vasilii Blohin, care a împuşcat nu mai puţin de 20.000 de oameni, Piotr Maggo - 10.000. În timpul represiunii în 1937, în regiunea transnistreană, au fost împuşcaţi 353.074 de oameni, aproximativ câte o mie de persoane pe zi. Iar în anul 1938 - 328.618 de persoane.

Adevărul scrie despre 'copilăria amară din exilul comunist'. 'Au îndurat foame, au muncit din greu de mici şi şi-au văzut părinţii stingându-se sleiţi de puteri, în chinuri şi sărăcie. Este istoria a mii de basarabeni care au fost ridicaţi de sovietici în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Înghesuiţi în vagoane de vite, au fost trimişi în pustiul kazah sau în Siberii de gheaţă doar pentru faptul că familiile lor înjghebaseră câte o gospodărie sau ştiau carte', potrivit ziarului.

'Viceminiştrii, numiţi la pachet', titrează Adevărul. Aprobarea candidaţilor propuşi de şefii ministerelor pentru funcţiile de miniştri-adjuncţi a fost mai mult o formalitate, iar scenariile referitoare la remanierile vehiculate în ajun s-au confirmat, observă cotidianul. Majoritatea miniştrilor, împreună cu partidele ce i-au delegat, şi-au ales adjuncţi de aceeaşi culoare politică. În unele ministere au fost păstraţi însă câţiva viceminiştri din fosta garnitură guvernamentală, chiar dacă nu reprezintă aceleaşi partide ca şi şefii lor. Potrivit comentatorilor politici, noua formulă de numire a viceminiştrilor denotă că formaţiunile au fost grav afectate de neîncrederea reciprocă.

Vectorul european rămîne a fi obiectivul principal al Guvernului Republicii Moldova, susţine premierul Iurie Leancă într-un interviu publicat în Ziarul de Gardă. El a subliniat că semnarea Acordului de Asociere cu UE este o etapă extrem de importantă şi că Guvernul va depune tot efortul ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.

Ziarul de Gardă face în ediţia de joi şi un top al automobilelor judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău. Pe locul I în topul cu cele mai multe şi mai luxoase automobile se află judecătoarea Domnica Manole, care deţine 11 automobile, şi judecătorul Sergiu Arnăut, care 'a uitat' să declare trei Mercedes-uri, un Hyundai Tucson, un BMW şi un Maz. Pe locul doi se află controversatul judecător Ion Muruianu, fiind proprietarul unui automobil Subaru Tribeca, în valoare de peste 40.000 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor