Putin taxează retragerea Shell: Rusia cere despăgubiri de peste 1 miliard de euro

. (Joe Raedle / Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Rusia solicită despăgubiri de peste 1 miliard de euro de la Shell pentru decizia companiei de a părăsi ţara în urma invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit Telegraph.

Procurorul general al Rusiei a intentat un proces împotriva mai multor entităţi Shell în această lună, conform documentelor judiciare, audierea fiind programată pentru 11 decembrie.

Acest proces are loc pe fondul unei bătălii juridice privind retragerea Shell din ţară în 2022, care a dus la reducerea valorii activelor sale cu 5 miliarde USD.

În Rusia, Shell deţine o participaţie de 27,5 % la zăcământul de petrol şi gaze Sakhalin-2, unde a investit alături de gigantul rus de stat Gazprom şi de firmele japoneze Mitsui şi Mitsubishi.

Cu toate acestea, anul trecut s-a aflat că guvernul rus a confiscat unilateral activele întreprinderii comune şi le-a transferat unei entităţi naţionale.

Apoi a oferit tuturor părţilor o participaţie echivalentă în noua întreprindere, dar Shell a obiectat la transfer şi a refuzat să semneze acorduri cu noua entitate.

Acest lucru a determinat Moscova să vândă forţat participaţia Shell.

Un raport din presa rusă de la acea vreme susţinea că Putin a semnat personal tranzacţia, holdingul trecând la o societate numită Novatek şi, ulterior, la o filială a Gazprom.

Shell a primit 94,8 miliarde de ruble (aproape 885 milioane de euro) drept compensaţie pentru tranzacţie, sumă care a fost depusă într-un cont bancar rusesc.

Cu toate acestea, compania nu a recunoscut tranzacţia şi se consideră în continuare proprietarul de drept al participaţiei sale în Sakhalin.

S-a aflat acum însă că procurorii din Moscova solicită despăgubiri împotriva companiei britanice, deşi aceasta nu şi-a motivat cererea.

Shell a înregistrat anterior o taxă de 1,6 miliarde USD legată de Sakhalin-2 în primul trimestru al anului 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor