Putin susţine că o hartă veche de 400 de ani demonstrează că Ucraina nu e o ţară reală, dar nu vede că pe ea stă scris "Ucraina"

Vladimir Putin (dr) cu harta în faţă
Vladimir Putin (dr) cu harta în faţă (Captură ecran)
D.B.
25.05.2023

Preşedintele rus Vladimir Putin a citat, marţi, o hartă a Europei din secolul al XVII-lea pentru a-şi susţine teza discreditată potrivit căreia Ucraina nu este o ţară reală, o afirmaţie pe care a folosit-o pentru a justifica invazia neprovocată a Rusiei, potrivit INSIDER.

Dar, chiar şi în termenii tezei lui Putin, a existat o problemă: documentul marchează în mod clar o parte a teritoriului ca fiind "Ucraina".

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Curţii Constituţionale a Rusiei, Valeri Zorkin, cei doi au studiat o hartă realizată de un cartograf din secolul al XVII-lea pentru regele Franţei, Ludovic al XIV-lea.

Kremlinul a publicat o înregistrare video a întâlnirii, în care Putin şi Zorkin susţin că harta este o dovadă că naţiunea ucraineană este o ficţiune istorică.

Harta inspectată de Putin pare să fie o copie a uneia realizate în 1674 de cartograful francez Hubert Jaillot, care arată părţi din Europa de Est şi Asia, cu oraşe şi teritorii marcate.

Putin a profitat de hartă pentru a susţine unul dintre argumentele de bază pe care le-a adus în sprijinul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina - că aceasta nu este o ţară reală şi că, prin urmare, ar trebui încorporată în Rusia.

"Guvernul sovietic a creat Ucraina sovietică. Acest lucru este bine cunoscut de toată lumea. Până atunci, nu a existat niciodată o Ucraina în istoria omenirii", a declarat Putin.

De fapt, pe hartă apare clar Ucraina. Mai jos este o versiune mărită a secţiunii evidenţiate cu roşu sus.

Vedere de aproape a unei părţi a unei hărţi franceze din secolul al XVII-lea care arată "Ucraina, ţara cazacilor". (Captură ecran - INSIDER)
Vedere de aproape a unei părţi a unei hărţi franceze din secolul al XVII-lea care arată "Ucraina, ţara cazacilor". (Captură ecran - INSIDER)

Textul se traduce prin "Ucraina sau ţara cazacilor" şi se află lângă râul Dnipro, care traversează Ucraina de astăzi. Capitala Kiev, scrisă Kiow pe hartă, este, de asemenea, vizibilă în apropiere.

Pe atunci, ceea ce avea să devină Rusia era cunoscut în unele părţi ale Europei sub numele de Marele Ducat al Moscovei, în timp ce nobilii polonezi stăpâneau mari porţiuni din teritoriile de astăzi ale Ucraina.

Într-o teză publicată cu puţin timp înainte de invazia din 2022, Putin a susţinut că ucrainenii şi ruşii sunt "un singur popor", care a fost divizat de puteri străine ostile, etichetând invazia sa ca un mijloc de a-i reunifica.

Istoricul Bjorn Alexander Düben, care a scris pentru London School of Economics, a declarat că în secolul al XVII-lea, când a fost realizată harta, Ucraina avea o cultură şi o limbă distincte de Rusia, iar triburile de cazaci îşi afirmau independenţa faţă de conducătorii polonezi şi Moscova.

În 1790, imperiul rus a absorbit o mare parte din ceea ce este acum Ucraina. Ucraina a devenit pentru scurt timp independentă după revoluţia rusă din 1917, dar a fost luată imediat de Uniunea Sovietică.

Abia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991, Ucraina a redevenit o naţiune independentă, evoluţie pe care Rusia a acceptat-o la vremea respectivă.

Iar "entităţile politice ucrainene de facto care se luptă pentru autonomie sau independenţă au existat cu mult timp înainte", a scris Düben.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor