Putin sugrumă presa independentă. Jurnalist de investigaţie fuge noaptea din ţară

Vladimir Putin (Getty Images)
Loredana Diacu
05.03.2022

Kremlinul a încercat să zdrobească presa independentă prin blocarea site-urilor de ştiri şi prin introducerea unei legi împotriva aşa-numitelor "ştiri false", care interzice orice reportaj care contravine naraţiunii guvernului, relateaza Guaridan. Respectiva lege incriminează răspândirea de "informaţii false" care discreditează armata rusă.

Iată ce spune editorul de investigaţie de la site-ul de ştiri Meduza care a părăsit Rusia, în toiul nopţii. Organismul de supraveghere a presei din ţară a restricţionat accesul la Meduza.

„Am simţit o uşă masivă trântindu-se în spatele meu”, scrie el.

„Nu am crezut niciodată că se va ajunge la asta, dar a trebuit să părăsesc Rusia, trecând graniţa pe jos, în miez de noapte, cu bagajele facute în grabă în spate şi cu câinele meu în urmă. Am simţit o uşă uriaşă trântindu-se în spatele meu. Abia am avut timp să-mi sun părinţii. Vremuri nebuneşti.”

De asemenea, ziarul independent rus Novaya Gazeta a anunţat vineri că elimină articolele despre războiul din Ucraina pe motiv că noile măsuri de cenzură luate de autorităţile din Rusia necesită eliminarea acestor materiale.

„Cenzura militară din Rusia a trecut la ameninţări cu urmărirea penală atât împotriva jurnaliştilor, cât şi a cetăţenilor care relatează despre ostilităţi diferit de comunicatele de presă ale Ministerului Apărării. Prin urmare, eliminăm materialele pe această temă”, a anunţat publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor