Putin se oferă să oprească invazia asupra Ucrainei de-a lungul liniei actuale de front [Financial Times]

Vladimir Putin, aprilie 2024 (Gavril Grigoriov/POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
23.04.2025

Vladimir Putin s-a oferit să oprească invazia sa din Ucraina pe linia frontului actual, ca parte a eforturilor de a ajunge la un acord de pace cu preşedintele american Donald Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Financial Times.

Preşedintele rus i-a spus trimisului special al lui Trump, Steve Witkoff, în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg la începutul acestei luni, că Moscova ar putea renunţa la pretenţiile sale asupra zonelor din patru regiuni ucrainene parţial ocupate care rămân sub controlul Kievului, au declarat trei dintre persoane.

De atunci, SUA a avansat idei pentru o posibilă soluţionare care include recunoaşterea de către Washington a dreptului de proprietate al Rusiei asupra peninsulei ucrainene Crimeea, au adăugat persoanele, precum şi cel puţin recunoaşterea controlului de facto al Kremlinului asupra părţilor din cele patru regiuni pe care le deţine în prezent.

Propunerea este primul indiciu formal dat de Putin încă din primele luni ale războiului, în urmă cu trei ani, că Rusia ar putea renunţa la cererile sale maximaliste de a pune capăt invaziei.

Dar oficialii europeni informaţi cu privire la eforturile SUA de a pune capăt războiului au avertizat că Putin va folosi probabil aparenta concesie ca momeală pentru a-l atrage pe Trump să accepte celelalte cereri ale Rusiei şi să le impună Ucrainei ca pe un fapt împlinit.

„Există multe presiuni asupra Kievului în acest moment pentru a renunţa la anumite lucruri, astfel încât Trump să poată pretinde victoria”, a declarat un oficial.

Oficialii ucraineni urmează să se întâlnească miercuri la Londra cu oficiali europeni şi americani pentru a discuta cele mai recente propuneri.

Cu toate acestea, Witkoff şi secretarul de stat american Marco Rubio s-au retras de la întâlnire, potrivit oficialilor americani şi europeni. Reprezentantul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, este încă aşteptat să participe.

Consilierul lui Putin pentru politică externă a declarat marţi că Witkoff va vizita Moscova la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit presei ruse.

Trump a postat duminică pe reţelele sociale că speră ca Ucraina şi Rusia „să ajungă la o înţelegere săptămâna aceasta” şi apoi „să înceapă să facă afaceri cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, şi să facă o avere!”

În cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută la Paris cu oficiali europeni şi ucraineni, SUA au prezentat idei despre care Casa Albă speră că ar putea forma liniile generale ale unui posibil acord.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că nu a primit o propunere din partea lui Trump care să contureze paşi specifici pentru a pune capăt războiului Rusiei. Dar el a spus că, odată ce va exista o încetare a focului, va fi pregătit pentru discuţii directe cu Putin.

„Există semnale, idei, discuţii, dar nu este o propunere oficială”, a spus Zelenski. Dacă va exista o astfel de propunere oficială, a adăugat el, „vom răspunde”.

Oficiali ucraineni de rang înalt au declarat pentru FT că sunt dispuşi să accepte unele dintre ideile avansate de Trump şi echipa sa, fără a preciza care anume.

Propunerile SUA includ desfăşurarea unui contingent european de menţinere a păcii în Ucraina, precum şi a unei forţe militare separate, din afara NATO, care să ajute la monitorizarea încetării focului de-a lungul unei zone demilitarizate care să acopere întreaga linie de front de peste 1.000 km.

Forţa ar lucra împreună cu trupele ucrainene şi ruse care monitorizează armistiţiul pe părţile lor respective ale aşa-numitei linii de contact.

În cadrul unui potenţial acord, Ucraina s-ar angaja să nu recucerească prin forţă teritoriul ocupat de Rusia, în timp ce Rusia ar fi de acord să oprească avansul lent al armatei sale.

Nu este clar dacă Trump a cerut Ucrainei să recunoască oficial anexarea Crimeei de către Rusia.

Dar Zelenski şi-a reiterat marţi poziţia cu privire la peninsula din Marea Neagră, spunând: „Ucraina nu va recunoaşte ocuparea Crimeei. Este teritoriul nostru, al poporului ucrainean, nu este nimic de discutat aici”.

Rusia a respins, de asemenea, unele dintre sugestiile SUA, inclusiv o prezenţă militară pentru ţările NATO în Ucraina.

Cu toate acestea, persoane familiarizate cu subiectul au declarat că Putin ar putea fi pregătit să renunţe la cererea sa anterioară privind controlul deplin asupra celor patru regiuni ucrainene de pe linia frontului - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - dacă SUA ar face concesii geopolitice mai ample Moscovei, cum ar fi recunoaşterea controlului său asupra Crimeei şi interzicerea aderării Ucrainei la NATO.

Deşi Putin a introdus amendamente constituţionale în 2020 care interzic Rusiei să renunţe la pretenţiile asupra oricărui teritoriu al său, Konstantin Remciukov, un editor de ziar afiliat Kremlinului, a susţinut într-un articol publicat duminică că Moscova ar putea pune capăt luptelor după ce ar fi alungat forţele ucrainene din regiunea rusă Kursk.

Kievul a lansat o incursiune în Kursk anul trecut, dar Kremlinul a declarat sâmbătă că regiunea se află acum „99,5%” din nou sub controlul său.

„Când vor elibera ultima jumătate de procent, atunci trupele se pot opri oriunde s-ar afla atunci când vor primi vestea”, a scris Remciukov în Nezavisimaya Gazeta.

„Se crede că Trump înţelege acest lucru, datorită lui Witkoff. Şi se speră că toate acestea se vor întâmpla până la 30 aprilie, astfel încât el să poată declara cu mândrie ca şi-a îndeplinit misiunea de pace în primele 100 de zile ale preşedinţiei sale.”

Putin a declarat anexarea celor patru provincii din sud-estul Ucrainei în cadrul unei ceremonii fastuoase desfăşurate la Kremlin în septembrie 2022, chiar dacă Rusia nu controla niciuna dintre acestea în totalitate la momentul respectiv.

Rusia încă nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni, deşi a deţinut capitalele regionale Doneţk şi Lugansk de la prima sa invazie secretă din estul Ucrainei, cu utilizarea forţelor proxy locale în 2014.

Deşi Rusia s-a retras din unele dintre teritoriile pe care le-a ocupat în toamna anului 2022, Putin a declarat anul trecut că nu va accepta niciun acord de pace dacă Ucraina nu îşi retrage trupele de pe linia frontului şi nu acordă Moscovei controlul deplin asupra celor patru provincii - inclusiv asupra oraşului Zaporojie, un oraş industrial de 700.000 de locuitori pe care nu l-a deţinut niciodată, dar pe care îl atacă în mod regulat.

Cererile anterioare ale Moscovei pentru un acord de pace au inclus un angajament din partea Ucrainei de a rămâne neutră şi de a renunţa la aspiraţiile sale în cadrul NATO, recunoaşterea pretenţiilor Rusiei asupra teritoriilor anexate, reducerea sancţiunilor occidentale şi o reducere a forţelor NATO în statele membre apropiate de Rusia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că nu poate comenta „fondul negocierilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor