'Putin se comportă ca un elefant în magazinul de porţelanuri', consideră expertul elveţian Stefan Scholl
alte articole
Criticile directe formulate de Angela Merkel la adresa acţiunilor lui Vladimir Putin, exprimate de cancelarul german în timpul ultimei vizite a preşedintelui rus în Germania, 'au un efect limitat', deoarece 'represaliile la adresa organizaţiilor civile reprezintă în primul rând un show pentru publicul autohton', opinează expertul elveţian Stefan Scholl, într-un interviu acordat cotidianului Tagesanzeiger şi preluat de Inopressa.ru.
Scholl a subliniat că, în relaţiile cu Rusia, Germania 'nu acţionează izolat, ci ca parte a Europei şi Occidentului în general'.
Referitor la Putin, în opinia lui Scholl liderul rus 'prezintă tot ce vine dinspre Occident ca fiind periculos şi duşman'. 'Din punct de vedere al politicii externe, Putin îşi face un deserviciu, dar în ceea ce priveşte politica internă acest lucru este în avantajul lui', este de părere expertul elveţian.
Tocmai de aceea Putin nu reacţionează la criticile Angelei Merkel, ci pune accentul pe economie. 'Putin pleacă în mod just de le ideea că, în relaţiile cu Rusia, Germania va continua să-şi conştientizeze interesele economice. De aceea, pe de o parte vizita lui Putin în Germania are un caracter subliniat de afaceri şi de rutină, iar pe de altă parte Putin se comportă ca un elefant într-un magazin de porţelanuri', constată Stefan Scholl.
Expertul opinează că, după toate probabilităţile, Angela Merkel nu resimte un conflict acut între condamnarea deficitului de democraţie şi necesitatea de a menţine un parteneriat economic avantajos: 'este puţin probabil ca alegătorii să înceapă să plece în masă din Germania pentru că aceasta are un business cu Gazprom'. Asemenea afaceri în domeniul gazului funcţionau încă din vremea 'războiului rece'.
În ceea ce priveşte societatea civilă marginalizată din Rusia, cancelarul german are pur şi simplu mâinile legate şi de aceea acest aspect nu iese niciodată în prim planul relaţiilor ruso-germane. Potrivit lui Scholl, tot ce poate face Merkel este să critice justiţia politică din Rusia.
Cu toate acestea, Angela Merkel nu poate fi acuzată de apropiere excesivă de preşedintele rus, mai ales dacă este să se facă o comparaţie cu prietenia care a existat între Putin şi fostul cancelar federal Gerhard Schroeder.
Totodată, în opinia lui Stefan Scholl, politica lui Putin şi cea a lui Merkel au trăsături comune: cei doi politicieni se ghidează după sisteme de valori diferite, însă în politica externă ei acţionează, în final, ca nişte persoane pragmatice. 'Însă, din punct de vedere al caracterului, cei doi sunt într-adevăr făcuţi din aluat diferit. Merkel nu se lasă cucerită de şarmul rus. Ea rămâne raţională', consideră politologul elveţian.
În opinia lui Scholl, este puţin probabil ca cele două părţi să ajungă la un acord 'pe marginea poziţiilor de conflict în problemele siriană şi cipriotă'. În discursurile sale publice, Putin nu a cedat nici un milimetru din interesele ruseşti.
De exemplu, în relaţia cu Siria, Putin insistă că Rusia a livrat arme în această ţară doar în cadrul unor contracte obişnuite. Iar în privinţa Ciprului, liderul de la Kremlin a declarat că europenii ar trebui să investească în această ţară sumele pe care le oferă organizaţiilor neguvernamentale. În orice caz, 'Putin are simţul umorului', constată Stefan Scholl.