Ambasada Coreii de Nord din Londra este situată în afara zonei diplomatice (The Guardian)
În timp ce majoritatea ambasadelor străine din Londra ocupă clădiri grandioase în triunghiul Belgravia-Knightsbridge-Kensington, Coreea de Nord a ales pentru ambasada sa o clădire interbelică semi-decomandată din vestul Londrei, scrie The Guardian, argumentând însă că în prezent locaţia nu mai contează atât de mult în lumea diplomatică.
Un semn apărut în această săptămână în faţa unei case semi-decomandate din Ealing, vestul Londrei, solicita să nu se parcheze, deoarece urma să aibă loc o 'încărcare'. Evenimentul nu ar fi ajuns în mod normal pe prima pagină a ziarelor, dar casa se întâmplă să fie ambasada Coreii de Nord, iar speculaţiile au început să susţină că, dat fiind atitudinea actuală agresivă a ţării, ocupanţii s-ar putea muta.
Lucrurile nu stăteau însă aşa, deoarece un nou secretar se muta de fapt în reşedinţă, însă evenimentul a atras atenţia asupra locaţiei oarecum neobişnuite a ambasadei.
Marea majoritate a ambasadelor străine din Londra se află în interiorul unor clădiri cu stucaturi în triunghiul Belgravia-Knightsbridge-Kensington. Doar şase ţări - Rusia, Slovacia, Nepal, Liban, Israel şi Republica Cehă - au ambasadele cu vedere la Kensington Palace Gardens - considerată adesea una dintre cele mai scumpe străzi rezidenţiale din lume.
Dacă Julian Assange poate aproape atinge magazinul Harrods de la fereastra sa de la primul etaj al ambasadei Ecuatorului, situată pe Knightsbridge, Coreea de Nord a optat pentru o clădire interbelică pe Gunnersbury Avenue, într-un cartier obişnuit.
De fapt, pe lista oficială a Ministerului de Externe privind ambasadele situate în Regatul Unit, doar ambasada Eritreii - situată la nord de staţia de metrou Angel, pe White Lion Street, 96, în Islington - rivalizează cu cea nord-coreeană în ceea ce priveşte amplasarea în afara fiefului diplomatic din Londra.
Pe de altă parte, Richard Langhorne, profesor de politică globală şi diplomaţie la Universitatea din Buckingham, susţine că în prezent se acordă mai puţină atenţie locaţiei şi opulenţei clădirii ambasadei. 'Ideea că ambasada proiectează statutul tău ca ţară păleşte', a explicat el pentru The Guardian.
La începutul acestei luni, guvernul grec a anunţat că a vândut reşedinţa de lux a consulului din Holland Park, aflată alături de ambasadă, la un preţ de 23,3 milioane de lire. Între timp, SUA urmează să îşi părăsească celebra sa ambasadă din Grosvenor Square şi să se mute într-o clădire construită în special în acest scop şi dotată cu propriul său şanţ (de apărare) - care a costat 1 miliard de dolari, în zona South Bank.