Cadavrul lui Navalnîi a fost găsit plin de vânătăi la morga din Arctica

Trupul plin de vânătăi al lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, a fost găsit la morga unui spital din Arctica, la două zile după ce acesta a murit într-o închisoare din apropiere, potrivit The Telegraph.
Un paramedic a declarat pentru presa rusă de opoziţie că Navalnîi avea vânătăi pe cap şi pe piept atunci când trupul său a fost adus în Spitalul Clinic Districtual Salehard.
"Astfel de leziuni, descrise de cei care le-au văzut, par a fi de la crize. Persoana are convulsii, se încearcă să o imobilizeze şi apar vânătăi. Ei au mai spus că avea şi o vânătaie pe piept. Adică, au încercat totuşi să-l resusciteze şi a murit, cel mai probabil, din cauza unui stop cardiac", a declarat paramedicul anonim pentru publicaţia Novaia Gazeta, aflată în exil.
Citiți și Preot rus, reţinut de poliţie după ce a anunţat o slujbă în memoria lui Alexei Navalnîi
Oficialii închisorii ruseşti au declarat că Navalnîi a murit vineri, după ce i s-a făcut rău în timpul unei scurte plimbări la IK-3, o închisoare notorie şi severă din zona arctică a Rusiei.
Sâmbătă, mama lui Navalnîi nu a reuşit să-i găsească corpul la morga din Salehard, iar colegii săi de la Fundaţia Anticorupţie au acuzat autorităţile ruse de muşamalizare.
Reporterii au declarat că încă nu a fost efectuată nicio autopsie. Ei au mai spus că două zboruri neprogramate de la Moscova au aterizat sâmbătă la Salehard, probabil cu specialişti în autopsie.
"Primul avion a aterizat în jurul orei şase seara. Acesta a fost întâmpinat de maşini ale Comitetului de Investigaţii. Iar cel de-al doilea a sosit o oră şi jumătate mai târziu", a declarat Novaia Gazeta, citând o sursă anonimă.
Observatorii ruşi au declarat că specialiştii în autopsie de stat ar fi fost aduşi cu avionul de la Moscova pentru a putea elibera un certificat de deces care să fie pe placul Kremlinului.
Ei au mai menţionat că este ceva neobişnuit ca trupul unui deţinut mort din IK-3 să fie trimis la morga spitalului, aşa cum a fost cel al lui Navalnîi, şi nu la cea municipală.
Liderii occidentali au acuzat Kremlinul că l-a asasinat.
Navalnîi era cel mai serios opozant al lui Vladimir Putin. El ispăşea o pedeapsă de 2,5 ani de închisoare din 2021 şi o condamnare separată de 9 ani pentru acuzaţii de fraudă din 2022. De asemenea, un tribunal rus l-a condamnat pe Navalnîi la 19 ani într-o închisoare de maximă securitate în august 2023 sub acuzaţia de extremism, pentru crearea Fundaţiei Anticorupţie.
Toate aceste cazuri au fost etichetate de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului şi de guverne ca fiind înscenări motivate politic.
Duminică, David Lammy, secretarul de stat britanic din umbră, a declarat că Putin ar trebui să fie acuzat de crime de război pentru moartea lui Navalnîi.
"Mi-ar plăcea să-l văd pe Putin în faţa acelui tribunal special, tras la răspundere pentru toate crimele sale, nu doar din Ucraina, ci aşa cum tocmai am văzut în ultimele 48 de ore şi din Rusia", a declarat el, duminică, la BBC.
Moartea subită a lui Navalnîi i-a şocat pe ruşii cu vederi liberale şi a declanşat proteste rare în Rusia, unde demonstraţiile împotriva Kremlinului sunt interzise.
OVD-Info, un grup de activişti ruşi care monitorizează poliţia rusă, a declarat că 400 de persoane au fost reţinute în întreaga Rusie, în principal pentru că au depus flori pentru Navalnîi la memoriale ale represiunii sovietice.
Rapoarte din întreaga Rusie au spus că serviciile de securitate în civil, adesea purtând măşti chirurgicale, urmăreau persoanele care depuneau flori. Diferitele forţe de poliţie păreau să reacţioneze diferit, unele blocând accesul la locurile de comemorare, iar altele demolându-le.
Acestea au fost cele mai mari proteste la nivel naţional din Rusia împotriva autorităţilor din septembrie 2022, când Putin a ordonat o mobilizare pentru a recruta soldaţi pentru războiul din Ucraina.
Analiştii au declarat că momentul morţii lui Navalnîi este important pentru Kremlin, care doreşte să folosească alegerile prezidenţiale de luna viitoare pentru a-şi arăta sprijinul pentru invazia lui Putin în Ucraina de acum doi ani.
Ben Noble şi Nikolai Petrov, ambii membri ai Programului Rusia de la Chatham House, au declarat că moartea lui Navalnîi a subminat opoziţia asediată, fragmentată şi exilată a Rusiei.
"Nu există în mod evident o persoană care să preia rolul pe care Navalnîi şi l-a creat singur, acela de principal opozant al lui Vladimir Putin. Nu va exista un Navalnîi 2.0 pe termen scurt, cel puţin", au declarat aceştia.
Duminică, soţia lui Navalnîi, Iulia, a postat pe reţelele de socializare o nouă fotografie cu cei doi împreună, scriind "Te iubesc".
Postarea de pe Instagram arăta o imagine cu cei doi împreună, cu capetele lor atingându-se în timp ce urmăreau un fel de spectacol.
Moartea lui Navalnîi a avut reverberaţii profunde.
Donald Trump, care a fost acuzat de oprirea fondurilor şi armelor pentru Ucraina prin intermediul Congresului, a fost criticat duminică pentru tăcerea sa continuă cu privire la moartea lui Navalnîi.
"Faptul că nu vrea să recunoască nimic în legătură cu Navalnîi - fie că este de partea lui Putin şi crede că este în regulă că Putin l-a ucis pe unul dintre adversarii săi politici, fie că pur şi simplu nu crede că este o problemă atât de mare", a declarat Nikki Haley, singura sa rivală republicană pentru nominalizarea la preşedinţie, în emisiunea "This Week" de la ABC.
"Oricare dintre aceste motive este îngrijorător. Oricare dintre acestea este o problemă", a adăugat candidata republicană, care se află la mare distanţă de Trump în cursa pentru nominalizare în partidul lor.
Moartea încă neexplicată a lui Navalnîi, la 47 de ani, într-o închisoare din regiunea arctică a Rusiei, a atras condamnări puternice din partea liderilor din întreaga lume, începând cu Joe Biden, preşedintele SUA, care a dat vina în mod direct pe Putin.