Putin ar fi ordonat trupelor sale să ocupe regiunea Donbas până în luna martie, susţin serviciile de informaţii ucrainene

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Captură YouTube)

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat forţelor ruse să cucerească Donbasul din estul Ucrainei până în martie, relatează The Daily Beast, citând-ul pe Andrei Iusov, un reprezentant al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

"Putem vorbi despre direcţia prioritară a ruşilor - aceasta este Donbasul", a susţinut marţi Iusov. "Acesta este obiectivul: de a captura Donbasul şi de a forma o anumită zonă de securitate acolo, înainte de luna martie".

Presupusele ordine vin la doar câteva zile după ce Putin l-a chemat pe generalul Valeri Gherasimov, care a condus anterior forţele ruseşti din Ucraina în primele zile ale invaziei lansate la sfârşitul lui februarie 2022, şi l-a promovat pentru a comanda din nou trupele ruseşti. Decizia a ridicat întrebări cu privire la faptul că Putin este interesat să pornească o nouă operaţiune ofensivă.

Cu toate acestea, serviciile secrete ucrainene nu sunt încrezătoare că Rusia va reuşi să cucerească Donbasul până în martie, având în vedere că forţele armate ale Kremlinului nu au reuşit să finalizeze ceea ce trebuia să fie o campanie rapidă de preluare a controlului în februarie 2022.

"Acestea nu sunt primele termene. De fiecare dată aceste termene au fost amânate. A trecut un an de la începutul unei invazii la scară largă şi un an de când 'ruşii ocupă Kievul în trei zile'", a declarat Iusov. "Nimic nu va funcţiona de data aceasta".

În ultimele zile, Moscova a evitat întrebările despre ordinele legate de regiunea Donbas. Când i s-a cerut să comenteze rapoartele privind noile obiective, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ezitat.

"Nu, nu pot [să comentez] şi nu am nicio intenţie de a o face", a declarat Peskov, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS.

Autorităţile ucrainene, inclusiv însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au sugerat că Moscova ar putea fi dispusă să lanseze un nou asalt în 2023 pentru a încerca să profite de orice iniţiativă pe care o poate lua după o serie de derapaje pe câmpul de luptă.

După luni de zile de probleme logistice şi de moral scăzut în rândul forţelor ruseşti, Ucraina a lansat anul trecut numeroase contraofensive, forţând Rusia să părăsească teritorii din sudul şi nord-estul Ucrainei, inclusiv în Herson.

NATO a început să recunoască faptul că războiul ar putea fi pe cale să intre într-o nouă fază.

La rândul său, secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul a intrat într-un moment decisiv, îndemnând aliaţii NATO să trimită mai mult armament în Ucraina pentru a ajuta la asigurarea unei victorii împotriva Rusiei.

"Ne aflăm într-o fază crucială a războiului", a precizat Stoltenberg pentru publicaţia germană Handelsblatt. "Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge".

În ultimele zile, Rusia a continuat atacurile împotriva civililor şi a infrastructurii civile, a susţinut marţi armata ucraineană. Chiar în weekendul trecut, atacurile ruseşti au vizat un complex de apartamente în Dnipro, ucigând 44 de persoane, potrivit primarului din Dnipro, Boris Filatov.

"Neavând realizări semnificative pe câmpul de luptă, adversarul loveşte aşezări paşnice", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev. "Agresorul rus continuă să distrugă infrastructura şi locuinţele civile".

Recent, Rusia a afirmat că obţine progrese în oraşul Soledar, unde s-au dat lupte crâncene. Dar, în ciuda momentelor de succes aparent, efortul de război al Kremlinului a fost măcinat de lupte interne: armata rusă a revendicat victoria în Soledar, doar pentru a fi contrazisă de luptătorii din grupul de mercenari Wagner, care a acuzat guvernul rus că şi-a însuşit meritele pentru activitatea sa în acel oraş.

Şi, potrivit RFE/RL, deşi Rusia a revendicat deja Soledar, rapoartele indică faptul că ucrainenii continuă să lupte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe