Putin a semnat o lege de modificare a Codului Muncii ce vizează muncitorii migranţi

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat miercuri o lege de modificare a Codului Muncii, prin care muncitorii migranţi vor fi obligaţi să deţină asigurare medicală. Potrivit autorităţilor ruse, noua măsură va contribui la legalizarea pieţii muncii în rândul acestora, scrie kremlin.ru. Aceste prevederi se referă şi la migranţii moldoveni, care doresc să activeze legal pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Codul Muncii va conţine o prevedere nouă potrivit căreia angajatorii pot încheia contracte de muncă numai cu migranţii care sunt asiguraţi medical sau deţin un contract de prestări servicii cu o instituţie medicală. Excepţie fac doar cazurile în care angajatorul este cel care asigură serviciile medicale.

De asemenea, angajatorul este obligat să concedieze salariatul străin în cazul expirării poliţei de asigurare sau a permisului de muncă. În acest caz, la încetarea contractului, angajatorii sunt obligaţi să achite plăţile compensatorii echivalente cu câştigurile medii de două săptămâni, notează ITAR-TASS.

În cadrul Ministerului Muncii se aşteaptă ca noile condiţii de angajare să contribuie la legalizarea pieţei forţei de muncă străine, precum şi să ofere securitatea socială a lucrătorilor migranţi.

Precizăm că cetăţenii moldoveni continuă să aibă probleme la intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse. De la începutul lunii, 72 de oameni au fost întorşi din drum, fără a li se oferi vreo explicaţie. Potrivit datelor Poliţiei de frontieră, în ultimele 24 de ore, 48 nu au fost lăsaţi să treacă hotarul. În luna noiembrie, 209 moldoveni nu au putut intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Potrivit Publika.TV, anterior, Serviciul Federal de Migraţie de la Moscova anunţa că moldovenii care se vor întoarce acasă până în 30 noiembrie vor putea reveni în Rusia, chiar dacă au depăşit termenul de şedere.

Ministerul de Externe de la Chişinău nu a fost înştiinţat oficial cu privire la modificarea regulilor de intrare pe teritoriul Rusiei. Astfel, autorităţile de la Chişinău le recomandă cetăţenilor să consulte legislaţia rusească în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe