Puterile occidentale critică vânzarea de arme ruso-siriană
Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite au condamnat marţi vânzările de arme ale Rusiei în Siria, susţinând că în acest fel ea contribuie la violenţa din această ţară.
Fără a numi în mod direct Rusia, dar clarificând că aceasta era ţara la care se făcea referire, cei trei ambasadori au criticat separat vânzările de arme ale Moscovei cu Damascul, în cursul unei reuniuni cu privire la Orientul Mijlociu din cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Rusia a apărut recent la ştiri, pentru că o navă care transporta muniţii ruseşti a navigat spre portul sirian Tartus şi pentru că au existat relatări recente la Moscova, conform cărora guvernul a semnat un contract de 500 de milioane de dolari având ca obiect vânzarea către Damasc a 36 de avioane de luptă.
Ambasadorul SUA Susan Rice a declarat că Washingtonul este îngrijorat în ceea ce priveşte rapoartele privind transporturile de arme şi muniţii către guvernul preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad.
"Facem apel la ţările furnizoare să oprească voluntar transferurile de arme către regim", a susţinut Rice "Şi încurajăm toate naţiunile să se alăture efortului extins de a opri fluxul de arme către regimul Assad."
Puterile occidentale au sugerat ca Secretarul General al Ligii Arabe, Nabil Elaraby, să informeze pe scurt Consiliul de Securitate în legătură cu misiunea de monitorizare a Ligii, care tocmai şi-a încheiat o vizită de o lună în Siria, ce a fost plină de dificultăţi.
Marţi, agenţia naţională de ştiri din Siria a raportat că Ministerul de Interne a fost de acord să prelungească mandatul misiunii pentru o a doua lună, în ciuda respingerii propunerii arabe de a pune capăt crizei, care ar include un transfer de putere de la preşedintele Assad către un deputat şi pregătirile pentru alegeri.
Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat că a primit o scrisoare de la şeful Ligii Arabe, care solicită o întrevedere cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, pentru a-şi prezenta propunerile cu privire la rezolvarea crizei şi pentru a căuta sprijinul Consiliului de Securitate.