Puterile lumii se vor întruni la Bruxelles pentru a schiţa planurile Iranului

Oficialii din şase puteri mondiale se vor întâlni la Bruxelles cu scopul de a stabili o nouă rundă de discuţii cu Iranul pentru rezolvarea unui impas de un deceniu în ce priveşte programul său nuclear şi evitarea pericolului unui conflict militar.
Epoch Times România
21.11.2012

Oficialii din şase puteri mondiale se întâlnesc miercuri la Bruxelles cu scopul de a stabili o nouă rundă de discuţii cu Iranul pentru rezolvarea unui impas de un deceniu în ce priveşte programul său nuclear şi evitarea pericolului unui conflict militar, în conformitate cu un raport întocmit de Reuters.

Realegerea preşedintelui SUA Barack Obama în această lună a deschis calea pentru noi discuţii, iar diplomaţii occidentali sunt dornici să înceapă imediat, din moment ce cresc semnele că Iranul îşi continuă activitatea sa nucleară.

Dar fereastra de oportunitate pentru o soluţie negociată se îngustează din cauza creşterii stării de îngrijorare privind cursul nuclear al Teheranului din Israel, care a ameninţat să bombardeze instalaţiile iraniene.

Orice atac israelian, care ar declanşa şi mai multe lupte în Orientul Mijlociu, este puţin probabil să aibă loc înainte de alegerile din ţară de pe 22 ianuarie, susţin experţii, dând celor şase puteri mai mult spaţiu de manevră.

În speranţa unui progres şi în ciuda scepticismului profund privind încheierea unui acord cu Teheranul, puterile - Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite - îşi revizuiesc strategia după trei runde de negocieri neconcludente din acest an.

Planul lor ar putea fi prezentat Iranului în discuţiile convocate de şeful UE pentru politică externă, Catherine Ashton, discuţii despre care diplomaţii spun că ar putea avea loc în următoarele luni, la Istanbul.

Iranul neagă acuzaţiile internaţionale că doreşte să dezvolte arme nucleare şi a refuzat până în prezent să satisfacă cerinţele pentru micşorarea activităţilor sale atomice, insistând pe înlăturarea imediată a sancţiunilor.

Puterile occidentale au respins aceasta în rundele anterioare, oferind în schimb stimulente limitate axate pe cooperare tehnologică. De asemenea, ei şi-au consolidat măsurile punitive menite să aducă Iranul, unul dintre producătorii cei mai mari de petrol, înapoi la masa discuţiilor semnificative.

Presiunea sancţiunilor a crescut luna trecută când guvernele Uniunii Europene au majorat restricţiile privind comerţul cu Teheranul şi au interzis importurile de gaz iranian, pentru a completa embargoul din acest an impus ţiţeiului iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor