Punctul de trecere Rafah este acum complet distrus şi nu mai poate fi folosit de locuitorii din Gaza

Punctul de trecere a frontierei Rafah (Youtube - screenshot)
Redacţia
24.06.2024

Armata israeliană (IDF) a anunţat că singurul punct de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt a fost complet distrus, astfel încât nu mai poate fi utilizat, potrivit Zero Hedge.

"Iată cum arată astăzi punctul de trecere Rafah, complet distrus şi care nu mai poate fi utilizat, după ce a fost preluat de Brigada 401 într-o singură noapte. Datorită apropierii sale relative de frontieră, armata israeliană a folosit punctul de trecere ca punct de oprire şi zonă de odihnă", a transmis radioul armatei israeliene, cu câteva zile în urmă.

În cea mai mare parte a conflictului, care datează din 7 octombrie, oficialii palestinieni au acţionat de o parte, iar trupele de frontieră egiptene de cealaltă. Guvernul Egiptului se pregăteşte de mult timp pentru un posibil aflux de refugiaţi, în special după declanşarea ofensivei terestre a Israelului în Rafah.

Punctul de trecere Rafah este acum efectiv închis şi păzit de FDI, ceea ce nu va face decât să contribuie la dezastrul umanitar în curs de desfăşurare, deoarece civilii sunt prinşi în capcană şi nu au unde să se ducă în mijlocul luptelor dintre Israel şi Hamas care au loc pe străzile din sudul Gaza.

În ceea ce priveşte starea fizică a punctului de trecere în sine, corespondenţii de război au confirmat că exteriorul structurii a fost incinerat.

"Forţele de ocupaţie au deteriorat halele punctului de trecere Rafah care erau folosite de localnici pentru a ieşi din Fâşie", potrivit unui raport anterior al Middle East Eye.

La 19 iunie, un jurnalist a filmat scena din partea dinspre Gaza a punctului de trecere a frontierei Rafah după ce armata israeliană şi-a început operaţiunea militară terestră în luna mai. Punctul de trecere, situat la graniţa de sud cu Egiptul, este principala cale de intrare a ajutorului umanitar internaţional în Fâşia Gaza, susţine o declaraţie a CGTN.

Forţele israeliene au ras un număr mare de clădiri de aici, pe lângă blocarea ajutorului umanitar şi a personalului de a intra în Gaza. 20 iunie marchează Ziua mondială a refugiaţilor. Cu toate acestea, multe persoane au fost strămutate în Fâşia Gaza, iar mediul de viaţă a fost distrus de război.

Sally Abi Khalil, directorul Oxfam pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a adresat cuvinte furibunde faţă de Israel, afirmând săptămâna trecută că guvernul "a susţinut cu săptămâni în urmă că va oferi sprijin umanitar şi asistenţă medicală deplină civililor cărora le-a spus să se mute".

"Nu numai că acest lucru nu se întâmplă, dar impunitatea sa continuă, bombardamentele şi obstrucţionarea deliberată au creat condiţii fără precedent şi imposibil de periculoase pentru agenţiile umanitare care operează", a adăugat ea.

Între timp, nici docul plutitor construit de SUA nu o duce prea bine. Acesta a stat mai mult timp scos din funcţiune decât să fie operaţional, în mare parte din cauza mărilor agitate din estul Mediteranei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor