Puls seismic misterios ce apare o dată la 26 de secunde stârneşte curiozitatea cercetătorilor

(Getty Images)

În ultimii 60 de ani, seismologii au detectat un puls omniprezent care emană din adâncul Pământului la fiecare 26 de secunde. Dezbaterea asupra cauzei acestui misterios „microseism” a continuat de zeci de ani şi a produs mai multe ipoteze. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă încă nu ştiu exact ce se află în spatele fenomenului.

Iniţial observat şi înregistrat de geologul Jack Oliver la începutul anilor 1960, apoi studiat mai amănunţit în deceniile următoare, pulsul este mai puternic în timpul furtunilor. Dar furtunile nu se opresc şi pornesc la fiecare 26 de secunde, şi nici vulcanii, care au fost, de asemenea, consideraţi drept sursă.

În 2005, un absolvent numit Greg Bensen a determinat originea pulsului observând că vine dintr-un loc bine definit, o sursă din Golful Guineei, în largul coastei de vest a Africii; şase ani mai târziu, o altă echipă a determinat sursa mai bine, identificând originea într-o zonă din Golful Guineei numită Bight of Bonny.

Această echipă credea că valurile care se izbesc de coasta respectivă ar genera pulsul seismic, dar alţi savanţi nu erau deloc convinşi.

Unii seismologi cred că fenomenul este cauzat chiar de Soare.

Mike Ritzwoller, seismolog la Universitatea din Boulder, Colorado, care a studiat pulsul de zeci de ani, spune că, deşi fenomenul este un mister, activitatea seismică, în general, nu este.

„Zgomotul seismic există în esenţă din cauza Soarelui”, a cărui energie loveşte Ecuatorul şi Polii, creând vânt, furtuni, curenţi oceanici şi valuri, toate acestea deplasând energia pe litoral şi generând zgomot seismic - deplasări foarte mici ale scoarţei, care sunt detectabile şi continue.

Odată cu apariţia unor instrumente şi tehnologii mai avansate, oamenii de ştiinţă au reuşit să studieze pulsul mai îndeaproape şi, în general, sunt de acord că Bight of Bonny este punctul zero pentru fenomenul respectiv.

Unii cercetători încă mai cred că activitatea vulcanică este sursa, respectiv un vulcan activ pe insula Sao Tomé din Bight of Bonny.

Dar este totuşi neclar cum produc aceste fenomene fizice care nu sunt repetitive un impuls la fiecare 26 de secunde.

„Cred că [toate aceste lucruri] sunt cauzate de fenomene fundamentale foarte interesante pe Pământ, despre care se ştie că există şi care rămân secrete”, este de părere Ritzwoller.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură