Publicarea constatărilor unei comisii ministeriale, o mică victorie împotriva plagiatului academic în Rusia
alte articole
Un eveniment de cea mai mare importanţă în viaţa profesorilor universitari ruşi a fost publicarea, săptămâna trecută, a constatărilor unei comisii a Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei privind investigarea activităţilor unui consiliu de disertaţie de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, scrie Konstantin Sonin, profesor la New Economic School din Moscova şi editorialist la Vedomosti, în articolul publicat joi de cotidianul rus de limbă engleză, The Moscow Times.
Comisia a fost înfiinţată în noiembrie în urma protestelor publice din partea unor cercetători, jurnalişti şi scriitori pe Web, cu privire la încălcări flagrante constatate în disertaţiile unui grup de oficiali publici proeminenţi, inclusiv deputaţi din Duma de Stat.
Constatările comisiei sunt o victorie nu atât pentru că societatea civilă a triumfat asupra guvernului. Potrivit lui Sonin, s-a dovedit că, contrar opiniei populare, o agenţie guvernamentală îşi poate îndeplini sarcina atribuită, în mod eficient şi profesionist. Se dovedeşte totodată, că este posibil să se numească o comisie fără nicio părtinire politică, să se stabilească fapte care nu necesită un efort prelungit de certificare şi să se facă recomandări practice pe baza constatărilor.
Sarcina a fost facilitată şi de faptul că încălcările, descoperite iniţial de profesori şi jurnalişti - iar mai târziu documentate de comisie - au fost considerabile şi cu adevărat ieşite din comun. Plagiatul descoperit de comisie a fost un potpuriu de pasaje aleatorii furate din alte surse şi alipite într-o lucrare de disertaţie. A fost vorba de cazuri de plagiat academic şi falsificare clară.
S-a descoperit că sunt frauduloase şi alte documente cerute doctoranzilor, printre care recenzii de către oponenţi şi organizaţii de primă mărime, precum şi trimiteri la publicaţii inexistente printre revistele de specialitate. Planează un mister total, scrie Sonin, cu privire la modul în care această activitate a putut trece neobservată, în special de către Comisia Superioară de Acreditare, un organism guvernamental. Este la fel de neclar ce le predau celorlaltor studenţi ai lor consilierii academici care au supervizat aceste teze frauduloase, dar până acum nu a existat nicio discuţie despre demiterea lor. Totodată, este greu de crezut că toţi cei implicaţi în falsificarea disertaţiilor şi a documentaţiei în sprijin au făcut acest lucru pe gratis. Activitatea lor ar trebui să facă obiectul unei anchete penale, consideră editorialistul.
Într-o întorsătură bizară, şeful Comisiei Superioare de Acreditare a fost arestat marţi în baza acuzaţiilor de deturnare a sumei de 350 milioane de ruble (11 milioane dolari), în legătură cu mai multe proiecte de construcţii din Moscova.
Exemplul bun dat de comisia ministerială, condusă de ministrul adjunct al Educaţiei, Igor Fediukin, este important, afirmă Sonin. În ultimii ani, zeci, dacă nu sute, de oficiali guvernamentali, deputaţi din Duma de Stat şi oameni de afaceri au susţinut disertaţii. Teoretic, o persoană poate deţine un loc de muncă cu normă întreagă într-un post guvernamental important sau în afaceri şi efectua în acelaşi timp o cercetare independentă academică în timpul său liber, dar în practică, acest lucru este imposibil de realizat. Drept urmare, toate aceste zeci de persoane care şi-au trucat doctoratul au ştiut că ar putea fi supuse unei investigaţii obiective, astfel încât s-au străduit să obstrucţioneze demersul.
Problema nu constă însă doar în identificarea şi expunerea 'fabricilor fraudei', cum ar fi cea de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova. Problema reală pentru comunitatea academică este cum să înfiinţeze cel puţin un consiliu de disertaţie a cărui activitate să fie demnă de încredere. Activitatea comisiei Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei este cu siguranţă un pas în direcţia cea bună, dar este doar primul dintr-o călătorie de o mie de kilometri, concluzionează editorialistul rus.