PTIR a lansat joi în Capitală Incubatorul de afaceri "StartUp" România
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) a lansat joi, împreună cu StartUp România, un proiect ce propune un nou model de incubator de afaceri, a cărui implementare are ca principal obiectiv susţinerea şi dezvoltarea antrepenoriatului în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani.
“Salut ideea pe care aţi avut-o prin lansarea acestui proiect de a sprijini tinerii. Sunt aici în acelaşi timp şi-n calitate de coordonator naţional pentru stimularea înfiinţării unor servicii pentru micii întreprinzători. Este rezultatul muncii unei echipe. Timp de circa 6 luni de zile am încercat ca informaţiile cuprinse în el să fie cât mai reale. Agenţia pentru implementare a proiectelor şi programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii are ca principal obiectiv stimularea IMM-urilor, bineînţeles, iar pentru StartUp-uri derulăm două programe. Este vorba în primul rând de programul pentru Întreprinderi, acesta care s-a adresat tinerilor cu vârste între 18-35 de ani şi un program în care nu este limită de vârstă, fiind deschis mai multor oameni. În linii mari vă pot spune că până la această dată s-au înfiinţat peste 5.000 de microîntreprinderi srld. Noi ne gândim că este bine”, a afirmat Andreea Stanciu, director programe pentru tineret în cadrul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.
Proiectul va avea o perioadă de preincubare, în care va fi organizat un concurs de idei de afaceri în rândul tinerilor, urmat de o selecţie a 50 de persoane care vor fi sprijinite în procesul de preincubare. Activitatea acestora se va desfăşura pe parcusul a şase luni, timp în care tinerii vor avea acces la un spaţiu gratuit de lucru, de consiliere financiară, juridică, administrativă, strategică şi PR. De asemenea, ei vor participa la evenimente de dezvoltare profesională şi personală şi de networking. Pe baza instrumentelor pe care programul StartUp le va pune la dispoziţie aceştia vor avea posibilitatea de a identifica investitori, mentori, modele de bune practici pe baza instrumentelor. La încheierea perioadei de şase luni, ideea fiecărui tânăr care a participat la program va prinde contur, căpătând forma concretă a unei firme.
Ulterior, după terminarea celor şase luni, va urma o fază de incubare, în care tinerii vor putea depune planul de afaceri pentru a obţine capitalul necesar lansării afacerii, proiect pregătit în perioada preincubării. De menţionat este faptul că cei din tânăra generaţie vor avea în continuare la dispoziţie spaţiul, dotările, serviciile, cât şi susţinerea oferită în perioada de preincubare. Cu toate acestea, dreptul de afacere va fi împărţit în baza unui contract prin care StartUp România va fi partenerul de business.
Totodată, proiectul se adresează şi instituţiilor, organizaţiilor şi oamenilor de afaceri cu experienţă. Cei interesaţi de programul StartUp România, se pot înscrie până la data de 11 iulie 2012.