PSD îşi numesc candidaţii pentru funcţiile din instituţiile publice

Preşedintele PSD, Victor Ponta. (www.victorponta.ro)
Epoch Times România
26.03.2012

Partidul Social Democrat îşi va nominaliza candidaţi pentru funcţiile vacante din instituţiile publice subordonate Parlamentului, în timp ce PNL şi PC nu vor face propuneri.

"PSD îşi va desemna candidaţi, PNL, nu, şi Partidul Conservator, de asemenea, nu. Împreună însă, şi PSD, şi PNL, atragem atenţia asupra faptului că, în discuţiile, în negocierile care au avut loc, în legatură cu acest subiect, din nou, actuala Putere a abuzat, a încălcat orice cutumă, orice raţiune, proporţiile între Putere şi Opoziţie nu sunt respectate, se creează un precedent inacceptabil", a afirmat preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o conferinţă comună susţinută luni de liderii USL.

Potrivit lui Antonescu, parlamentarii Opoziţiei nu vor participa la audierile din comisii şi nici la votul din plen în cazul acestor numiri.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că s-a ajuns la această soluţie deoarece aşa s-a decis în USL.

"În ceea ce priveşte nominalizările în instituţii, acestea sunt pe grupuri parlamentare, nu sunt pe alianţe politice", a explicat Ponta, care a precizat că PSD va propune candidaţi, în conformitate cu ponderea politică în Parlament.

Liderul PSD a menţionat că intenţia USL este ca după alegerile parlamentare în cazul acestor instituţii să se revină la un sistem constituţional, în care acestea să fie complet depolitizate.

"În acest moment, teoria celor de la PDL este aceea că ei sunt la Putere şi ei trebuie să-şi pună în funcţii nişte oameni, în speranţa că în noiembrie, când vor pierde puterea, îşi lasă în anumite instituţii colegii de partid să conducă. E o speranţă deşartă, pentru că dacă aplicăm principiul lor, că puterea pune conducerea instituţiilor, înseamnă că din decembrie trebuie să schimbăm aceste conduceri", a mai spus Ponta.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a afirmat că este neconstituţională desemnarea unor reprezentanţi în instituţiile publice unde mandatele expiră în octombrie.

"Considerăm că nu este principial şi poate nici constituţional să desemnăm din actualul Parlament şi în instituţiile în care mandatele expiră în luna octombrie. Credem că ele au fost făcute la acel moment cu un scop, astfel încât să expire odată cu finalizarea acestui mandat al acestui Parlament şi nominalizările în acele instituţii să fie făcute de noul Parlament. Probabil că se gândesc că în viitoarea configuraţie vor avea un număr mult mai mic de parlamentari şi atunci se grăbesc, acum, în luna martie, să desemneze oameni pe posturile care se vacantează în luna octombrie", a afirmat Constantin.

Grupurile parlamentare vor trebui să-şi stabilească propunerile pentru posturile care urmează să se vacanteze la mai multe instituţii publice - CNSAS, Comisia de supraveghere a pensiilor private, Autoritatea Electorală Permanentă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - până luni, la ora 16,00.

Marţi, în şedinţa de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, anunţată pentru ora 15,00, toate aceste propuneri vor fi validate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor