PSD începe ofensiva împotriva Guvernului Cioloş. Ministrul Sănătăţii, vizat de o moţiune simplă

Ameninţările şefului PSD Liviu Dragnea de acum câteva zile încep să se concretizeze. Social-democraţii au pregătit textul moţiunii simple împotriva ministrului Sănătăţii.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.02.2016

Intitulată "Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Şi frustrat! Şi nevaccinat!", moţiunea simplă ce urmează să fie depusă de PSD împotriva ministului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, va fi discutat marţi în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, informează Mediafax, care a obţinut textul draftului.

Social-democraţii lui Liviu Dragnea îi cer demisia ministrului Sănătăţii pentru că "modul total neprofesionist în care această criză gravă a fost gestionată trebuie să înceteze", cu referire la situaţia bebeluşilor din Argeş.

"Dacă nu sunteţi în stare să aflaţi cauza îmbolnăvirilor, să coordonaţi modul de intervenţie, sau măcar să comunicaţi cetăţenilor măsurile ce se impun, este cazul să recunoaşteţi că nu aveţi capacitatea de a gestiona un sistem medical şi să lăsaţi profesioniştii să intervină! Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România!

Până nu este prea târziu, faceţi un gest de onoare şi plecaţi, copiii noştri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră aţi arătat că vă lipseşte cu desăvârşire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul şi nepăsarea, spre binele copiilor noştri!", se arată în textul moţiunii.

În acelaşi timp, PSD vrea ca ministrul Sănătăţii să respecte şi să definească în perioada imediat următoare programele de intervenţii asumate de Guvernul Ponta vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere, alimentaţia sănătoasă şi profilaxia obezităţii la copil, creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţi cu risc de deces neonatal, întărirea capacităţii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenţii medicali comunitari, moaşe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenţa medicală primară, maternităţi, ONG.

"De asemenea, vă solicităm să asiguraţi, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvată şi diversificarea serviciilor de asistenţă medicală primară cu accent pe serviciile profilactice", se mai precizează în moţiune.

Social-democraţii mai cer măsuri de urgenţă pentru reformarea sistemului sanitar în aşa fel încât să preîntâmpine cazuri precum cel al bebeluşilor de la Argeş.

"În primul rând, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică prin: reorganizarea sistemului de sănătate publică din România, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru identificarea, eradicarea şi prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea publică a românilor!

În al doilea rând, este imperios necesară definirea unor protocoale şi proceduri de funcţionare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care să aibă ca şi scop pe lângă tratarea cazurilor apărute şi informarea populaţiei cu un set minimal de cunoştinţe necesare.

Totodată, este necesară stabilirea la nivelul guvernului României a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică care să reunească toate domeniile implicate în rezolvarea cazurilor şi prevenirea apariţiei altor cazuri în care să participe reprezentanţii domeniilor conexe: agricultură, mediu, administraţie, alte instituţii, pe lângă domeniul medical, similar departamentului pentru situaţii de urgenţă", sunt cele trei puncte solicitate de PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor