Epurarea prefecţilor provoacă agitaţie. ALDE (!?) cheamă premierul la raport în Parlament

Premierul Dacian Cioloş a început să înlocuiască prefecţii puşi de Guvernul Ponta, mişcare ce a stârnit revolta celor de la ALDE - partidul condus de Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) îl cheamă pe Dacian Cioloş în Parlament pentru a detalia care au fost criteriile în baza cărora a numit noii prefecţi şi acuză că, deşi a promis că va pune prefecţi tehnocraţi, a numit în funcţii oameni ai PNL, a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, copreşedintele partidului, Daniel Constantin.

Liderul ALDE consideră că Executivul lui Dacian Cioloş a pus România în faţa unei posibile noi crize politice, "prin schimbarea unui important număr de prefecţi din ţară şi prin înlocuirea acestora cu diverşi membri sau apropiaţi ai PNL". Acest demers al tehnocraţilor, care a avut loc cu o zi în urmă, este doar primul val al schimbărilor anunţate de către Executiv.

Partidul lui Tăriceanu îşi exprimă îngrijorarea faţă de această acţiune "cu un vizibil substrat politicianist, acţiune prin care se urmăreşte obţinerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL".

"Având în vedere că în locul unora dintre prefecţii înlocuiţi de prim-ministrul Dacian Cioloş au fost numite persoane apropiate de PNL, ba chiar foşti membri de partid, ori despre care există informaţii publice că ar fi urmat să candideze din partea PNL la alegerile locale din 2016, ALDE dezaprobă demersul actualului Guvern de pe urma căruia beneficiază anumiţi actori politici", se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, ALDE îi va solicita premierului Dacian Cioloş să prezinte în faţa Parlamentului care au fost criteriile în procesul de selecţie al noilor prefecţi. "Deşi, în mod repetat, membrii cabinetului Cioloş ne-au promis că vor numi în funcţii doar specialişti, fără niciun fel de apartenenţă politică, vedem că promisiunile au fost brusc uitate, ajungând să fie numiţi prefecţi membri de partid sau persoane foarte apropiate de PNL".

"Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL- PNL îl somau pe domnul Cioloş să schimbe toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Evident, prin somaţiile publice repetate ale celor din PNL, aceştia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidenţial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susţinere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moţiuni de cenzură şi decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite judeţe, de prefecţi cu simpatii politice.

Câteva exemple: Alina Gorghiu susţinea în luna octombrie a anului trecut că domnul Daniel Olteanu ar putea fi un candidat al PNL foarte bun pentru Primăria Bârlad. Acum, îl vedem prefect pe acelaşi domn Daniel Olteanu. La Iaşi, Marian Grigoraş, cel care a reprezentat PNL în Biroul Electoral Judeţean în nenumărate rânduri, a fost numit prefect în acest important judeţ al Moldovei. La Botoşani, aceeaşi situaţie: Dan Nechifor, cel care era propus de PNL pentru poziţia de prefect în luna decembrie, acum a fost numit în funcţia dorită, evident, de către Guvernul Cioloş.

La Argeş, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu este Cristian Soare, aceeaşi persoană care ne anunţa public, în 2014, că "în mod categoric" se va alătura PNL. Ba mai mult, premierul Dacian Cioloş, alături de ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu vor merge astăzi în Argeş să îl instaleze pe Cristian Soare – persoana care nu şi-a ascuns niciodată simpatiile şi apartenenţa politică – în poziţia de prefect. Îmi pare rău că acest guvern, care se laudă continuu cu titulatura de tehnocrat şi care susţine că promovează oameni doar pe criterii de competenţă şi de profesionalism, a ajuns să facă, atât de vizibil, jocurile politice ale PNL", a declarat Daniel Constantin.

Nu în ultimul rând, copreşedintele ALDE Daniel Constantin este de părere că vizita de lucru pe care ministrul Sănătăţii o va face astăzi la Spitalul de Pediatrie Piteşti este un gest tardiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne