PSD face prima analiză a dezastrului

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Liderii PSD se reunesc joi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, pentru a face o primă analiză a eşecului de la alegerile prezidenţiale, precum şi strategia pentru viitor. Sunt aşteptate decizii importante care vizează rămânerea la guvernare, restructurarea Guvernului şi convocarea unui congres naţional.

Atmosfera promite să fie tensionată, în contextul în care, imediat după eşecul de la alegeri, mai mulţi lideri PSD marcanţi au ieşit la rampă - Dan Şova, Marian Vanghelie şi Robert Negoiţă şi-a exprimat public şi apăsat nemulţumirea. S-a cerut capul preşedintelui executiv Liviu Dragnea care a fost coordonatorul de campanie a lui Victor Ponta, ba chiar s-a vehiculat şi varianta ieşirii de la guvernare a PSD.

Nemulţumit de comentariile "nepotrivite", Victor Ponta a trecut la ameninţări cu excluderea: "(...) cine sare acum, aşa, din rând, crezând că o să câştige ceva, cred că se înşală. Şi îmi voi folosi toată autoritatea pe care încă o mai am în partid ca să-i pun la locul lor. Cine face rău PSD-ului, sigur că e excludere."

În prezent, liderii PSD au convenit că Victor Ponta trebuie să rămână încă la conducerea PSD, cel puţin până la viitorul congres naţional al partidului, în cadrul căruia va fi tranşată problema schimbării conducerii.

Data acestui congres va trebui stabilită în şedinţei de astăzi, existând deja opinii vehiculate - fie va fi convocat în acest an, fie la sfârşitul anului viitor.

De asemenea, Comitetul Executiv Naţional va stabili joi dacă PSD va rămâne sau nu la guvernare. Cum direcţia majorităţii liderilor PSD este favorabilă păstrării puterii, cel mai probabil va fi operată o restructurare a Executivului.

Senatorul PSD Mircea Geoană preciza marţi că premierul Ponta trebuie să anunţe în cadrul şedinţei de joi ce miniştri doreşte să înlocuiască şi să existe un vot al conducerii în acest sens.

"Ar trebui să terminăm cu această practică - în care ne trezim în Comitetul Executiv Naţional, cum a fost cazul la ultima remaniere de guvern, cu personaje care sunt pentru prima dată prezentate partidului. Statutul partidului spune extrem de clar că numirile în guvern se fac cu votul CExN şi nu cu informarea acestuia. Deci, joi trebuie să vină prim-ministrul cu lista de miniştri pe care doreşte să-i înlocuiască şi să-i supună unei dezbateri extrem de serioase şi unui vot explicit în Comitetul Executiv", a declarat Geoană, citat de hotnews.ro.