PSD atacă Guvernul pe tema strategiei forestiere a UE: Poziţie profund anti-naţională, pe contrasens în privinţa protejării pădurilor

Florin Cîţu (st) şi Marcel Ciolacu
Florin Cîţu (st) şi Marcel Ciolacu (Facebook / florinVcitu)

Social-democraţii au acuzat, miercuri, că Guvernul Cîţu adoptă o poziţie “profund anti-naţională” prin opoziţia sa faţă de proiectul Comisiei Europene privind strategia forestieră la nivelul UE. În plus, PSD a anunţat că va depune la începutul sesiunii parlamentare o propunere legislativă pentru interzicerea, pe cuprinsul întregii ţări, a tăierii de arbori sănătoşi pentru cel puţin 10 ani.

“PSD condamnă cu fermitate decizia Guvernului Cîţu de a se poziţiona pe contrasens cu Strategia Forestieră Planificată a Uniunii Europene privind protejarea pădurilor. Argumentele Guvernului pentru a-şi justifica această abordare se suprapun în mod straniu cu retorica firmelor din industria forestieră şi încalcă angajamentele României asumate în cadrul Uniunii Europene.

Poziţia Guvernului în această chestiune este profund anti-naţională şi vine în completarea acţiunilor preşedintelui Iohannis care a demonstrat de-a lungul timpului apropierea de unii exploatatori străini din acest sector. Pentru a pune capăt acestor jocuri de culise prin care se tranzacţionează pădurile din România, PSD va depune, la începutul sesiunii parlamentare, o propunere legislativă pentru interzicerea, pe tot teritoriul naţional, a tăierii arborilor sănătoşi, pentru o perioadă de cel puţin 10 ani”, se arată în comunicatul partidului condus de Marcel Ciolacu.

Remarcile social-democraţilor vin în contextul în care ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru mass media pro-guvernamentală maghiară, că proiectul Comisiei Europene privind strategia forestieră la nivelul UE încalcă dreptul statelor membre de a-şi decide politicile în domeniul pădurilor. În plus, ministrul a precizat că, în contextul acestui proiect, protejarea pădurilor reprezintă o “povară financiară”.

Reamintim că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat strategia sa pentru absorbţia a mai multor gaze cu efect de seră din atmosferă şi încurajarea biodiversităţii. Astfel, printre măsuri, Executivul european susţine plantarea a 3 miliarde de copaci şi acordarea de stimulente financiare pentru proprietarii de păduri, în vreme ce monitorizează pădurile existente.

Mai exact, blocul comunitar propune folosirea Politicii Agricole Comune pentru scheme de plăţi acordate proprietarilor de pădure, în vreme ce monitorizează pădurile existente, care reprezintă aproape două cincimi din continent. Comisia Europeană a transmis că pregăteşte o nouă serie de măsuri şi norme de supraveghere de înaltă tehnologie pentru a proteja pădurile europene “aflate sub o presiune tot mai mare”, eficientizând în acelaşi timp actul de guvernare în toate cele 27 de state membre.

Anunţul Comisiei Europene a fost întâmpinat cu ostilitate de companiile din industria forestieră care susţin că noua strategia a UE privind pădurile nu are în vedere şi interesele proprietarilor şi investitorilor de păduri.

Totodată, organizaţia de mediu Agent Green l-a acuzat, la începutul acestei luni, pe ministrul Tanczos Barna că ar încerca să saboteze strategia forestieră europeană prin semnarea unei scrisori adresate prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Documentul, iniţiat de Austria şi redactat în numele miniştrilor Mediului din Republica Cehă, Estonia, Austria, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Letonia, Polonia, România şi Slovacia, cere luarea în considerare la nivel prioritar a aspectelor economice şi sociale în detrimentul celor privind protecţia pădurilor.

“Ministrul Tanczos Barna a semnat o scrisoare iniţiată de Austria prin care încearcă sabotarea ambiţioasei strategii forestiere Europene. Mai precis, ministrul Mediului a semnat scrisoarea prin care se cere ca strategia Europeană de păduri să aibă ambiţii reduse pe partea de protecţie a biodiversităţii, monitorizare şi planificare. Această poziţie reprezintă întocmai poziţia industriei forestiere şi nu este de înţeles de ce România a semnat această scrisoare, având în vedere că în România există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice şi pentru monitorizarea pădurilor prin IFN şi SUMAL”, a precizat organizaţia, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne