Ministrul Mediului, acuzat că ar urmări să saboteze strategia forestieră europeană în favoarea industriei lemnului

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (Epoch Times România)

Organizaţia de mediu Agent Green îl acuză pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, că ar încerca să saboteze strategia forestieră europeană prin semnarea unei scrisori adresate prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Documentul, iniţiat de Austria şi redactat în numele miniştrilor Mediului din Republica Cehă, Estonia, Austria, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Letonia, Polonia, România şi Slovacia, cere luarea în considerare la nivel prioritar a aspectelor economice şi sociale în detrimentul celor privind protecţia pădurilor.

“Ministrul Tanczos Barna a semnat o scrisoare iniţiată de Austria prin care încearcă sabotarea ambiţioasei strategii forestiere Europene. Mai precis, Ministrul mediului a semnat scrisoarea prin care se cere ca strategia Europeană de păduri să aibă ambiţii reduse pe parte de protecţie a biodiversităţii, monitorizare şi planificare. Această poziţie reprezintă întocmai poziţia industriei forestiere şi nu este de înţeles de ce România a semnat această scrisoare, având în vedere că în România există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice şi pentru monitorizarea pădurilor prin IFN şi SUMAL”, a precizat organizaţia, într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Agent Green, ţara noastră ar avea doar de câştigat dacă strategia europeană ar fi foarte ambiţioasă, în condiţiile în care, în prezent, proprietarii de păduri din România sunt în dezavantaj faţă de alte state tocmai prin faptul că acolo nu există necesitatea realizării de amenajamente silvice (de ex. Suedia şi Finlanda).

“Proiectul iniţial de strategie (căruia i se opun respectivii miniştri) prevedea şi necesitarea realizării unor planuri naţionale strategice pentru păduri, ceea ce lipseşte în România, şi al căror efect îl vedem prin lipsa unei politici forestiere coerente în România”, se mai arată în comunicat.

Totodată, organizaţia de mediu a mai transmis că existenţa unor prevederi legislative europene în domeniul pădurilor ar duce la o atenţie mai sporită faţă de acest sector şi la o alocare mai serioasă de fonduri către acest sector.

“Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu proiectul Strategiei Forestiere a Uniunii Europene ce este circulat în prezent. Proiectul duce lipsa unei înţelegeri privind rolul multifuncţional al pădurilor şi al sectorului bazat pe păduri, ignoră competenţa statelor membre şi ignoră propriul obiectiv cheie al Comisiei Europene privind o dezvoltare verde, în timp ce reduce pădurile în principal la consideraţii ecologice, fără să ia în considerare şi aspectele socio-economice. Acest lucru este inacceptabil. […] Cerem Comisiei să revizuiască proiectul şi să reflecte la punctele de vedere ale statelor membre şi ale Parlamentului European. În baza celor menţionate, amânarea publicării strategiei va oferi suficient timp pentru o implicare corespunzătoare a statelor membre”, au precizat miniştrii Mediului în scrisoare.

(Facebook / agentgreen.ro)

(Facebook / agentgreen.ro)

(Facebook / agentgreen.ro)

(Facebook / agentgreen.ro)