Prună: Nu sunt îngrijorată că "viteza de croazieră" în lupta anticorupţie ar avea de suferit în mod nemijlocit

DNA şi instituţiile judiciare nu s-au lăsat intimidate de atacurile repetate ale politicienilor şi acesta este lucrul cel mai important, a opinat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Lupta împotriva corupţiei din România a ajuns la un nivel de maturitate instituţională de la care va fi greu să ne întoarcem, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Digi 24, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

„Este adevărat că am ajuns la acest nivel de maturitate şi datorită partenerilor noştri strategici, care au avut, de-a lungul acestor ani, un mesaj foarte puternic cu privire la necesitatea combaterii eficiente a marii corupţii. Instituţiile au ajuns la un nivel de maturitate pe care îl datorează şi publicului din România şi eu aş face apel la ceea ce s-a întâmplat acum un an, când publicul, societatea civilă, a strigat în stradă: 'corupţia ucide'”, a precizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Întrebată dacă are senzaţia că în rândurile politicienilor ar exista o temă împotriva instituţiilor anticorupţie, ministrul Justiţiei a replicat că este „un lucru pe care îl putem constata cu toţii”.

„Nu este numai o senzaţie, este un lucru pe care îl putem constata cu toţii, indiferent că suntem la Ministerul Justiţiei sau pur şi simplu cetăţeni. Există o tentaţie naturală şi raţională a celui care simte, şi poate că ar deveni un subiect de drept penal de a pune sub semnul îndoielii prea multă independenţă a instituţiilor judiciare, mai ales a acelor instituţii ca DNA, care spun ei, ar fi ajuns să fie atât de independentă încât să îi ameninţe”, a răspuns Raluca Prună.

Deşi au existat atacuri directe la adresa oamenilor legii şi uneori s-au depăşit limitele acceptabile, ministrul Justiţiei crede că, procurorii şi judecătorii nu sunt intimidaţi de aceste atacuri. „Eu am putut constata cu mare satisfacţie că DNA şi instituţiile judiciare nu s-au lăsat intimidate şi acesta cred că este lucrul cel mai important”, a adăugat tehnocrata.

Raluca Prună a mai precizat că rata de achitări în instanţe de 10% în dosarele DNA este acceptabilă, având în vedere că, de exemplu, în Germania, această rată a achitărilor este de 25%.

„Probabil că procurorii de la DNA se duc în instanţă cu un dosar atunci când ştiu că au un probator foarte solid şi este foarte bine că fac asta. Nu cred că o rată de 90% de condamnări este un lucru care ar trebui să îngrijoreze pe cineva. Dimpotrivă, este o măsură a eficienţei DNA”, a subliniat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne