Prună: Calitatea învăţământului scade, dar avem un nivel mare de lucrări aşa-zis ştiinţifice scrise în puşcării

Calitatea învăţământului în România pe de o parte scade, pe de altă parte avem nenumăraţi doctori, cu pretenţia de a scrie lucrări cu caracter ştiinţific, a atras atenţia ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deşi calitatea învăţământului din ţara noastră scade, avem nenumăraţi doctori şi apar tot felul de lucrări "aşa-zis ştiinţifice" scrise în spatele gratiilor, deşi locul cercetării ştiinţifice nu ar trebui să fie în penitenciar, a opinat joi, la Digi24, ministrul Justiţiei Raluca Prună.

"Eu cred că suntem într-o ţară, suntem într-o societate care trebuie să se întrebe ce anume vrea să facă. Pe de-o parte, avem foarte, foarte mulţi doctori, avem un nivel foarte mare de lucrări aşa-zis ştiinţifice scrise într-un mediu penitenciar, despre care cu toţii recunoaştem că are condiţii precare. Pe de altă parte, iată, noi am dat un examen la Ministerul Justiţiei şi vă spun foarte sincer că este foarte greu să poţi să selectezi pe cineva.

Deci, calitatea învăţământului în România pe de o parte scade, pe de altă parte avem nenumăraţi doctori, cu pretenţia de a scrie lucrări cu caracter ştiinţific. Eu am încercat să abrog această prevedere. Rămân la părerea că nu este locul cercetării ştiinţifice în penitenciar", a precizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei susţine că a fost dezamăgită de votul primit în Comisia pentru drepturile omului din Senat la iniţiativa sa legislativă care prevede reducerea cu 20 de zile a pedepsei pentru un deţinut, indiferent de numărul cărţilor scrise în penitenciar.

"Dar suntem într-un joc democratic, a trebuit să ţin seama de opinia Ministerului Educaţiei, de opinia Consiliului Superior al Magistraturii, de opinia unor părţi din societate, care au spus că acesta este un drept pe care cei care se află în detenţie îl au şi am redus beneficiul la 20 de zile, deci 20 de zile câştigate, indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice. Bun, acum rămâne de văzut ce se va întâmpla în Parlament. O primă încercare, care pentru mine a fost dezamăgitoare, şi nu ascund asta, a fost să văd că în Senat, în Comisia pentru drepturile omului, în unanimitate, s-a votat da, 20 de zile, dar nu pentru toate lucrările, ci pentru fiecare lucrare.

Deci, după un ciclu întreg în care am discutat şi am dezbătut aceste lucruri şi am fost de acord toţi în societate că lucrări precum 'Zborul frânt' nu pot fi lucrări ştiinţifice, ne întoarcem la punctul zero şi, prin aleşii pe care-i avem, dăm beneficii care sunt disproporţionate de alte beneficii date de lege, pentru persoana care este în detenţie şi munceşte, de exemplu. Păi, dacă la patru zile de muncă primeşti o zi liberă, cred că la o lucrare ştiinţifică, 20 de zile, în condiţiile în care noi statistic vorbind, am avut persoane care au scris 10 lucrări ştiinţifice pe an, cred că este o disproporţie extraordinar de mare", a precizat Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne