Prună, după ce Bruxelles-ul i-a tras de mânecă pe Ciucă-Ciolacu: Nu de noi taxe avem nevoie, ci de reforme structurale urgente!

Cristina Prună (Cristina Prună / Facebook)
Andrei Pricopie
22.06.2024

Comisia Europeană a anunţat că guvernele Ciucă şi Ciolacu nu au luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului bugetar şi recomandă Consiliului European să adopte această concluzie, ceea ce ar putea conduce inclusiv la îngheţarea unor fonduri europene alocate României, a tras un semnal de alarmă deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii.

Potrivit reprezentantei USR, Bruxelles-ul spune exact ceea ce zice USR de ani de zile şi că România are nevoie de reforme cruciale urgente pentru a evita aruncarea ţării într-o criză bugetară şi economică profundă, cu efecte negative puternice, inclusiv pe termen mediu şi lung.

"Ce au făcut în ultimii ani guvernele Ciucă şi Ciolacu în încercarea de a reduce deficitul a fost doar să introducă creşteri de taxe, care sufocă mediul de afaceri. În schimb, cheltuielile statului au continuat să crească de la un an la altul, adâncind deficitul bugetar. Temerea mea este că şi în al 12-lea ceas guvernul va opta pentru cea mai proastă soluţie, cea de a continua să crească taxele, îngropând cu totul mediul de afaceri, în loc să îşi asume măcar acum reformele necesare pentru reducerea cheltuielilor publice. Soluţia este însă una singură: reforma din temelii a statului, care să conducă la reducerea drastică a cheltuielilor publice şi la mai mulţi bani în buzunarul oamenilor şi în economie", a precizat Cristina Prună.

Comisia Europeană a recomandat oficial României să ia măsuri rapide de înăsprire a fiscalităţii pentru reducerea deficitului.

Acest lucru riscă, a continuat Cristina Prună, să fie înţeles de guvernanţi ca un îndemn la noi creşteri de taxe, în loc ca atenţia lor reală să fie pusă pe reducerea cheltuielilor aberante ale statului român.

"România are nevoie urgentă nu de noi creşteri de taxe, ci de reforme structurale, precum reforma pensiilor, inclusiv a celor speciale, reducerea aparatului de stat, deja umflat în mod artificial cu ministere, institute şi agenţii inutile, reforma administrativ-teritorială, ca să nu mai avem comune cu câteva sute de locuitori care nu se autosusţin, şi reforma companiilor de stat, astfel încât să nu mai fim în situaţia de a avea 1.400 de companii de stat care stau pe subvenţii din taxele şi impozitele celor din economia reală", a concluzionat Cristina Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor