Protestul unioniştilor din Piaţa Universităţii s-a sfârşit. Partidele i-au primit pe protestatari la discuţii

Unioniştii s-au retras din Piaţa Universităţii, unde se instalaseră sâmbătă, după un marş întrerupt de intervenţia în forţă a jandarmilor. "Retragerea" a fost dată după ce liderii partidelor i-au primit pe tineri pentru a le asculta doleanţele.
Baricada Unirii (Acţiunea 2012)
Loredana Diacu
24.10.2016

Unioniştii s-au retras, duminică spre seară, din Piaţa Universităţii, unde-şi instalaseră corturi, determinaţi să rămână până când clasa politică va deschide discuţii cu ei pe tema proiectului reunirii Basarabiei cu ţara mamă. Decizia părăsirii Pieţei şi a încetării protestului, declanşat sâmbătă, când mii de oameni au ieşit pe străzi în Marşul Luptă pentru Basarabia, a fost luată în urma discuţiilor dintre liderul manifestanţilor, George Simion şi reprezentanţii partidelor politice.

Reprezentanţii unioniştilor au fost primiţi sâmbătă de PSD, PMP, USR şi ALDE, partide care şi-au exprimat susţinerea faţă de solicitările protestatarilor. Singurul partid cu care nu a reuşit să stabilească o legătură este PNL, a declarat Simion, precizând că discuţiile cu liderii politici vor continua până când tema unirii nu va ajunge pe agenda principală a viitoarei guvernări. George Simion a mai informat că următoarea mişcare unionistă va avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, informează B1 TV.

Potrivit Hotnews, manifestanţilor li s-au alăturat duminică în Piaţa Universităţii Ilie Năstase şi membri ai Asociaţiei 21Decembrie 1989.

Discuţiile cu partidele

Unioniştii au fost primiţi la PMP de către fostul preşedinte Traian Băsescu, acesta explicându-le tinerilor că unirea dintre România şi Moldova depinde, în primul rând, de autorităţile moldovene şi că un referendum organizat în viitorul apropiat pe această temă este un demers riscant.

"Eu am militat pentru unire de mulţi ani, însă întotdeauna am constatat că ea trebuie făcută inteligent. Ar trebui să ajungem la momentul în care ori printr-un referendum în Republica Moldova şi România, ori printr-o decizie a Parlamentului să se ajungă la decizia de unire a celor două ţări" a declarat Băsescu, citat de B1 TV.

"Domnule Simion, stai puţin, oi fi tu profesor dar ai dat de... tac-su! De ce trebuie să staţi în corturi acolo?", l-a întrebat Băsescu pe liderul unioniştilor.

La răspunsul lui Simion care a explicat că altfel partidele nu îi primesc, Băsescu l-a asigurat că nu aşa stau lucrurile.

"Hai, mă, că vă primesc. Îţi zic eu că vă primesc. După părerea mea nu este cea mai bună soluţie, mai ales că nu aveţi autorizaţie", a concluzionat Băsescu.

La ALDE, unioniştii au fost întâmpinaţi de copreşedintele Daniel Constantin care a cerut demisia ministrului de Interne, pe care l-a considerat responsabil pentru intervenţia în forţă a jandarmilor în timpul marşului unionist de sâmbătă.

"Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia de ieri putea fi evitată. O demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, de asumare. Domnul Tudorache a ales să acţioneze greşit, după ce la inundaţii a ales să plece din ţară", a acuzat Daniel Constantin.

La sediul PSD, cea care i-a primit pe unionişti a fost fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care, de asemenea, a cerut ca ministrul de Interne să dea explicaţii.

"Ministerul de Interne şi cei care au organizat evenimentul de ieri aşa cum l-au organizat trebuie să iasă public să dea explicaţii. Cei 2 interlocutori ai noştri de astăzi erau trataţi într-o manieră cum eu nu îmi puteam să îmi mai imaginez că voi vedea în România anului 2016", a afirmat Ecaterina Andronescu.

"PSD este deschis la propunerea unei declaraţii a Parlamentului pe tema unirii României cu Republica Moldova.", ar fi declarat Ecaterina Andronescu după întâlnirea cu Simion, citată de Hotnews.

La rândul său, Simion a declarat după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018, arată news.ro.

Întâlnirea cu USR

Liderul USR Nicuşor Dan a declarat, duminică, după întâlnirea cu delegaţii unioniştilor că România trebuie să se implice în democratizarea şi în funcţionarea instituţiilor din Republica Moldova, adăugând însă că în momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire.

Nicuşor Dan a arătat, după discuţiile cu delegaţia unionistă, că USR are ”o sensibilitate pentru românii care trăiesc în Republica Moldova”, relatează news.ro.

”Consider că avem o responsabilitate pentru ei. În momentul de faţă nu există încă voinţa majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova pentru unire. Sigur că România are partea ei de responsabilitate, de multe ori banii pe care România i-a trimis către Republica Moldova cu cele mai bune intenţii au ajuns în buzunarele unor oameni pe care cetăţenii din Republica Moldova îi consideră nepotriviţi şi există această asociere între corupţie şi România, nefericită”, a spus Nicuşor Dan.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor