Protestele în masă forţează închiderea unui combinat chimic dintr-un oraş chinezesc
alte articole
Rezidenţii dintr-o provincie chineză de coastă au încercat recent să blocheze extinderea unei fabrici de produse chimice prin proteste masive, care au durat mai multe zile, în ciuda suprimării aspre a poliţiei şi a unei întreruperi a emisiei media.
Protestul a dat roade duminică, atunci când oficialii au anunţat că vor anula proiectul.
Fabrica, care urma sa fie construită în Ningbo, un oraş port important din provincia Zhejiang, este o filială a China Petroleum and Chemical Corporation - o importantă companie petrolieră administrată de stat - şi produce para-xilen, un solvent industrial periculos. Centrul SUA pentru Controlul Bolilor notează: "Nu lăsaţi acest produs chimic să pătrundă în mediul înconjurător."
Protestele, în timpul cărora scutierii au tras cu gaze lacrimogene în mii de locuitori, au început pe 21 octombrie şi au continuat până în seara zilei de 28 octombrie.
BBC a raportat că autorităţile au decis să oprească extinderea instalaţiei, deşi cetăţenii au salutat vestea cu neîncredere, potrivit Associated Press. "Publicul are foarte puţină încredere în guvern", a declarat protestatara Liu Li pentru AP. "Cine ştie dacă ei nu spun asta doar ca să ne convingă să plecăm şi apoi continuă cu proiectul", a adăugat ea.
Un localnic pe nume Liao a relatat pentru Epoch Times: "Noi nu vrem industrii chimice în Zhenhai. Există deja companii chimice în tot Zhenhai-ul, iar acum autorităţile permit construcţia unei fabrici toxice noi. Nu este posibil ca să mai putem supravieţui aşa. De asemenea trebuie să ne gândim la copiii noştri!"
Martorii oculari au descris o scenă periculoasă. Un protestatar arestat pe 24 octombrie a declarat pentru The Epoch Times: "Protestatarii din faţa guvernului districtului au cerut să vorbească cu autorităţile. Doar un oficial a venit să vorbească cu noi, iar noi am blocat traficul în faţa birourilor guvernamentale. Mai târziu ei au ordonat poliţiei să ne scoată de acolo. Peste 200 de poliţişti au venit şi au arestat 14 persoane la ora 15:00, pe 24 octombrie: şapte bărbaţi şi şapte femei. Mulţi au fost răniţi. Dintre cei arestaţi, cinci au fost eliberaţi pe cauţiune. Noi nu ştim unde sunt celelalte nouă persoane. Poliţia anti-revoltă a fost violentă. Când ne-am opus arestării, ne-a lovit."
Protestatarul a continuat să explice cum a fost tratat: "Am multe vânătăi sângerânde pe gât. Buzele mi-au fost sparte. Poliţia m-a lovit peste cap şi m-a forţat să stau ghemuit pe pământ. M-au urcat cu forţa într-o maşină de poliţie. Am început să vomit din cauza loviturilor la cap, dar nimeni nu a făcut nimic. Ei nu mi-au permis să vorbesc sau să efectuez apeluri telefonice. Mai târziu m-au ţinut în secţia de poliţie Luotuo", a spus protestatarul.
Pe 25 octombrie, protestatarii au afişat bannere pe care scria "Vrem să trăim. Protejaţi-ne casele şi scoateţi afară otrava. Scoateţi P-Xilen din Zhenhai. Daţi-ne un oraş curat!"
Activistul pentru democraţie din Ningbo, Dai Jianwei, a spus pentru NTD - un post de televiziune în limba chineză - că mulţimea a fost paşnică pe 27 octombrie şi că unii locuitori de vârstă mijlocie şi mai în vârstă au explicat poliţiei despre pericolele para-xilen, mai ales la copii.
Domnul Hu, un negustor din apropierea centrului protestelor, a declarat pentru The Epoch Times că a văzut zeci de mii de protestatari în stradă. "Toată lumea scanda "PX ieşi din Ningpo, vrem să trăim, vrem să fim sănătoşi", a afirmat Hu. El a spus că mass-media de stat nu a raportat nici un protest, iar autorităţile au susţinut că oamenii vor fi concediaţi dacă vor lua parte la proteste. Domnul Hu a fost arestat ulterior, conform unor surse Epoch Times".
Protestatarii l-au aplaudat şi au plâns când l-au văzut pe reporterul englez Angus Walker, un jurnalist de la ITV news, la faţa locului, în conformitate cu un mesaj de pe Weibo, care a fost ulterior blocat.
"Am fost acolo. Când a apărut mass-media străină, aplauzele au durat o lungă perioadă de timp şi o mulţime de oameni, inclusiv un militar aflat la 10 metri distanţă, avea lacrimi în ochi", potrivit postării unui localnic de pe Weibo.
Un alt internaut din Shanghai a scris: "Atunci când chinezii salută jurnaliştii străini cu lacrimi în ochi şi cer ajutor de la "armatele străine" pentru a-i salva, industria media a noastră este moartă şi guvernul nostru este în aceeaşi stare."