Săteni chinezi torturaţi pentru că au încercat să salveze un prieten, avertizează Amnesty
Aproximativ 6 săteni dintr-o comună mică situată într-o provincie chineză din preajma Beijing-ului au fost reţinuţi şi torturaţi de poliţia locală după ce au încercat să asigure eliberarea unui alt sătean şi prieten ce era persecutat pentru credinţa sa în practica spirituală Falun Gong.
Trei săteni au fost trimişi într-un lagăr de muncă forţată în timp ce alţii trei sunt pedepsiţi prin intermediul sistemului juridic, conform organizaţiei Amnesty Internaţional, care urmăreşte cazul şi a eliberat recent o Alertă de Acţiune Urgentă în această privinţă.
Problemele au început în districtul Zhengding, provincia Hebei, în luna iunie, în preajma unei vizite în provincie a vicepreşedintelui chinez Xi Jinping şi a guvernatorului statului american Iowa, Terry Branstad. Autorităţile locale au folosit ocazia pentru a “curăţa” practicanţii Falun Gong din zonă. “Curăţarea” constă în reţinere, tortură şi întemniţare.
Grupul Falun Gong este persecutat în China din 20 iulie 1999 după ce liderul chinez de atunci Jiang Zemin a început să se teamă de faptul că poporul chinez va prefera învăţăturile morale tradiţionale ale Falun Gong în detrimentul ideologiei ateiste comuniste.
Li Lankui, un practicant Falun Gong şi un bărbat foarte apreciat din satul Donganfeng din districtul Zhengding, a fost vizat de poliţie în timpul unei mobilizări a securităţii ce a avut loc mai devreme în acest an.
După reţinerea lui Li în 7 iunie, sătenii s-au unit pentru a-l susţine, sfidând autorităţile şi răspunsul lor violent. Ei au strâns 700 de semnături, validate cu amprente aplicate pe ceară roşie, de la sătenii care cereau autorităţilor să nu le persecute prietenul.
De asemenea, ei au trimis o scrisoare la biroul lui Branstad din Iowa cerându-i să le susţină cauza. Biroul acestuia nu a răspuns la cererile lor ca Branstad să facă un comentariu pe acea temă în luna august.
O campanie prelungită de represalii a fost organizată ulterior de forţele de securitate comuniste, cu o serie de arestări desfăşurate şi la provocarea, până acum, a cel puţin unui deces.
Amnesty Internaţional a atras atenţia recent asupra detenţiei arbitrare a lui Gao Suzhen şi soţului ei Zhang Tianqi, care au fost prinşi în 7 august. O săptămână mai târziu, în 13 august, un sătean pe nume Jia Zhijiang a fost de asemenea reţinut. Cei trei au fost acuzaţi de comiterea de “delicte penale”, spune Amnesty, şi sunt închişi în Centrul de Detenţie al districtului Zhengding.
Gao Suzhen, în noaptea arestării sale, a fost trimisă la spitalul nr. 260 pentru tratament de urgenţă, indicând că s-ar putea ca ea să fi fost torturată după reţinere, până în punctul în care ar fi avut nevoie de îngrijire medicale pentru a nu muri. Ea a fost transferată unui grup investigativ special după aceea, a susţinut Amnesty, unde a fost “torturată mai departe în timpul interogatoriului.”
Ceilalţi trei captivi sunt Bai Suqin, Wang Yuexia şi Yang Rongxia, care au fost de asemenea închişi în 7 august 2012 şi transferaţi într-un lagăr de reeducare din Shijiazhuang, un oraş mare din provincia Hebei, în 29 august 2012. Ei se află la mila gărzilor închisorii şi ar putea fi torturaţi, a indicat Amnesty. Celor trei nu li se dă voie să îşi angajeze avocaţi.
Până acum cel puţin 16 oameni au fost reţinuţi în cadrul unei suprimări a susţinătorilor lui Li Lankui, conform Amnesty Internaţional. Grupul spune că o femeie a fost legată de un scaun de fier timp de 10 zile şi bătută cu bastoane electrice, poliţiştii încercând să afle cine se află în spatele petiţiei şi cine a trimis informaţia în afara ţării.
Cele şase persoane de mai sus se află încă în detenţie în timp ce ceilalţi 10 au fost eliberaţi, a indicat Amnesty.
Ulterior a fost trimisă o scrisoare anonimă, se crede că din partea mai multor practicanţi Falun Gong locali, către biroul procurorului provincial din Hebei şi către alte agenţii de aplicare a legii, descriind actele comise de Gao Guo, directorul adjunct al Biroului Securităţii Publice din districtul Zhengding.
Gao Guo şi alţii “au organizat camere de tortură secrete, au legat oamenii de scaune cu lanţuri pentru perioade lungi de timp, i-au privat de somn, i-au ameninţat, intimidat şi bătut cu sălbăticie, folosind chiar şi bastoane electrice pentru a-i tortura. Ei au folosit tortura pentru a smulge mărturii de la cetăţeni nevinovaţi, au obţinut dovezi pe cale violentă şi au percheziţionat ilegal locuinţe în legătură cu incidentul celor 700 de amprente.”
Scrisoarea a continuat: “Ei au cauzat greutăţi fizice şi mentale imense, speriind membrii familiilor şi prietenii acestora. Noi cerem tuturor liderilor responsabili şi agenţiilor juridice să investigheze şi să rezolve această problemă conform legii şi să protejeze aplicarea justiţiei!”