Protestatarii bulgari: 'Puterea este plină de mafioţi'
alte articole
Valul de proteste care s-a extins în toată Bulgaria în ultimele zece zile şi care a dus la demisia guvernului populistului de dreapta Boyko Borisov a continuat joi la Sofia. Deşi situaţia pare mai calmă, manifestanţii s-au strâns din nou la intersecţia din Podul Vulturilor. Strigătele manifestanţilor 'Mafia, mafia', 'Toţi afară', 'Noi suntem statul', s-au alternat cu intonarea imnului naţional. Zeci de poliţişti i-au flancat pe protestatari care au mărşăluit până în faţa clădirii Preşedinţiei şi a Parlamentului, notează vineri ziarul El Pais.
Demisia în bloc a executivului nu pare să fie suficientă pentru aceşti cetăţeni, în care s-a trezit spiritul protestatar, şi care merge dincolo de orice partid politic. 'Caută o schimbare de model', rezumă Aleksander Stoianov, analist la Centrul de Studii pentru Democraţie. De fapt, toate formaţiunile politice care au încercat să se alăture manifestanţilor au fost respinse.
Dimitri Molov, de 40 de an, a venit cu soţia şi cu cei doi copii în această după-amiază îngheţată. Este prima dată când îi aduce, chiar dacă el a venit în fiecare zi, ca răspuns la convocarea de pe Facebook. 'În Bulgaria, oamenii trăiesc în condiţii mizere. Nu ne mai ajung banii nici pentru produsele de bază. Vrem ca cetăţenii să participe la putere, care este plină de mafioţi', a denunţat patronul acestei mici firme de curăţenie.
De toate vârstele, printre manifestanţi se aflau şi mulţi membri ai unor organizaţii, precum Silvia Roboba, de 44 de ani, de la Mişcarea Civică pentru Uniune şi Salvare Naţională. Spune că organizaţia sa caută 'să pună capăt monopolurilor din Bulgaria, din sectorul electric, gazelor, apei şi drumurilor' şi că mai mult decât demisia lui premierului Borisov, 'vrea ca oamenii să fie băgaţi în seamă. Suntem aici pentru dispreţul arătat faţă de problemele cetăţenilor, pentru condiţiile de viaţă mizerabile, pentru tinerii care emigrează în străinătate', explică ea.
Cu bicicleta ei roşie şi cu şapca sa Ludmila, studentă la Filosofie în vârstă de 29 de ani, arată că aceste proteste au servit pentru ca 'de-acum încolo, politicienii să-i asculte mai mult pe oameni'. Alţii, precum Dimo Geuţov, de 33 ani îşi exprimă indignarea faţă de corupţie. 'Demisia lui Boyko Borisov este doar teatru ieftin, pentru a poza în victimă. Sunt aici pentru că de 20 de ani criminalii se plimbă liniştiţi prin oraş iar acum ne privesc chiar din băncile guvernului'. Şi adaugă 'nu vreau să fiu reprezentat de criminali'.
Deşi crisparea din zilele anterioare s-a mai atenuat, Daniel Smilov, analist la Centrul de Strategii Liberale, crede că sfârşitul săptămânii 'va fi cheie pentru a şti dacă protestele s-au calmat sau dacă vor continua să escaladeze'. Pentru duminică a fost anunţată deja o nouă manifestaţie.