Proteste masive în Australia împotriva restricţiilor COVID

Zeci de mii de australieni au protestat la Melbourne împotriva politicii de restricţii anti-COVID, 20 noiembrie 2021
Zeci de mii de australieni au protestat la Melbourne împotriva politicii de restricţii anti-COVID, 20 noiembrie 2021 (Darrian Traynor/Getty Images)

Australienii s-au adunat în număr mare în toată ţara, sâmbătă, în semn de protest împotriva obligativităţii vaccinării anti-COVID-19 şi a altor restricţii legate de pandemia de virus Wuhan.

Cel puţin zeci de mii de oameni din Melbourne s-au strâns la Flagstaff Gardens la un miting.

Mulţimile s-au adunat iniţial în faţa Parlamentului înainte de a mărşălui prin oraş. Fluturând pancarte „kill the bill” şi steaguri australiene, demonstranţii au cerut oprirea controversatului proiect de lege al guvernului statului Victoria, care este în prezent amânat în camera superioară.

Mulţimea a cerut, de asemenea, demisia premierului statului, Dan Andrews, oprirea impunerii paşapoartelor de imunitate privind virusul Wuhan.

Melbourne a fost scena mai multor proteste în ultimele câteva săptămâni, oamenii adunându-se în faţa Parlamentul statului Victoria, pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de proiectul de lege privind pandemia.

Controversatul proiect de lege stabileşte un cadru permanent pentru guvernul local, în vederea gestionării viitoarelor pandemii.

Printre multiplele prevederi, proiectul de lege ar acorda puteri fără precedent premierului şi ministrului Sănătăţii, permiţând ministrului Sănătăţii să emită ordine specifice care să se aplice unor grupe de oameni în funcţie de vârstă, locaţie, statutul de vaccinare sau ocupaţie. De asemenea, ar da premierului puterea de a declara o pandemie şi de a o prelungi atât timp cât se consideră necesar.

„Nu am protestat niciodată în viaţa mea, cu tot ce se întâmplă. Am un fiu de 12 ani care a fost exclus din societate acum, ceea ce m-a făcut să cred că trebuie să fac o schimbare”, a declarat pentru Epoch Times Sarah Rich, prezentă la Flagstaff Gardens.

Ea ţinea un panou pe care scria: „Nu sunt un extremist violent, sunt o mamă îngrijorată”, făcând aluzie la modul controversat în care protestatarii au fost descrişi de către unele instituţii de presă, în ştirile despre recentele proteste din Melbourne.

„Nu sunt un extremist violent, sunt o mamă care este îngrijorată pentru copiii ei. De aceea, suntem aici cei mai mulţi dintre noi – suntem doar îngrijoraţi pentru copiii noştri”, a spus ea. Rich a spus că cei doi copii ai săi au avut atacuri de panică şi anxietate din cauza blocajelor şi a „societăţii cu două niveluri” care împarte oamenii pe baza statutului vaccinării.

Dada Paramatmananda, un alt participant, a spus că oamenii din Melbourne îşi exercită libertăţile democratice şi ies în stradă după ce instanţele şi parlamentarii nu au reuşit să le asigure libertăţile pe care aceştia le consideră fireşti.

„Dacă te uiţi, oamenii sunt paşnici, nu există violenţă”, a spus el, întinzându-şi braţele în timp ce arăta spre mulţime. „Oamenii demonstrează în mod paşnic şi îşi susţin drepturile.”

După un miting zgomotos şi paşnic, mulţimea s-a îndreptat înapoi spre Parlament şi mai târziu a continuat să mărşăluiască pe diferite străzi din oraş.

În Sydney, mii de protestatari s-au adunat la Hyde Park, cerând libertate pe fondul impunerilor locale referitoare la vaccinare şi a restricţiilor anterioare privitoare la carantină. Demonstranţii au scandat „libertate” şi au intonat imnul naţional, însoţiţi de sunete de cimpoi. Mulţimea a mărşăluit mai târziu spre Parlamentul provinciei New South Wales.

Craig Kelly, deputat din partea Partidului United Australia, a anunţat vineri, pe Telegram, că va distribui pancarde înainte de miting. „Când avem guverne care adoptă paşapoarte de imunitate, nu mai suntem liberi”, a spus el la mitingul de la Sydney, conform publicaţiei The Age. „Ideea că ţi-ai putea pierde locul de muncă pentru că nu vrei să-ţi faci un vaccin experimental care nu are date de siguranţă pe termen lung este o ruşine şi un abuz al drepturilor omului.”

„Lucrurile sunt în mâna premierului. El ar putea interzice paşapoartele de imunitate din această ţară dacă ar vrea”, a adăugat el. „Mesajul meu de astăzi este unul de speranţă. Mulţimea pe care o vedem în faţa noastră este doar un număr mic de oameni care urmăresc partidele laburist şi liberal la următoarele alegeri.”

Organizaţii presupus antifasciste au organizat proteste împotriva mitingurilor pentru libertate din Sydney şi Melbourne. Cu toate acestea, numărul participanţilor a fost extrem de redus.

Alte oraşe mari care s-au alăturat protestelor „libertăţii” care au început la prânz au inclus Brisbane, Adelaide, Perth, Hobart şi Darwin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe