Proteste în Turcia în urma uciderii unei femei care s-a “opus violului”


Protest in Istanbul împotriva uciderii domnişoarei Ozgecan Aslan, care s-a opus unei tentative de viol, 14 februarie 2015.
Protest in Istanbul împotriva uciderii domnişoarei Ozgecan Aslan, care s-a opus unei tentative de viol, 14 februarie 2015. (Captură Foto)

Mii de femei au protestat sâmbătă în Turcia împotriva uciderii unei tinere femei care s-ar fi opus unei tentative de viol din partea unui şofer de autobuz.

În cursul zilei de vineri, poliţia a descoperit cadavrul incendiat al lui Ozgecan Aslan, în vârstă de 20 de ani, pe fundul unui râu din oraşul Mersin, conform BBC.

Trei bărbaţi au fost arestaţi în legătură cu moartea tinerei – un şofer de autobuz, tatăl acestuia şi un prieten.

Preşedintele turc şi premierul i-au contactat pe membrii familiei tinerei Ozgecan Aslan pentru a-i transmite condoleanţe. Premierul Ahmet Davutoglu a promis familiei că cei responsabili de această crimă vor fi prinşi şi pedepsiţi.

Aslan, studentă la psihologie, a fost răpită miercurea trecută în timp ce se întorcea acasă. Se pare că şoferul de autobuz a încercat să o violeze. Ea s-a luptat cu el folosind un spray iritant, dar în cele din urmă a fost înjunghiată şi lovită cu o ţeavă de fier în cap.

Ajutat de doi complici, dintre care unul era tatăl său, Ahmet Suphi Altindoken, presupusul violator, i-a tăiat apoi mâinile victimei şi a dat foc cadavrului pentru a elimina orice urmă.

Brutalitatea acestei crime a provocat furie în întreaga Turcie, mai susţine BBC.

Mii de femei au ieşit sâmbătă pe străzile mai multor oraşe din Turcia, incluzând Ankara, Istanbul şi în oraşul natal al tinerei ucise, Mersin, din sudul Turciei.

În Istanbul, femeile activiste au organizat două proteste separate pentru a-şi manifesta furia faţă de această crimă, iar asociaţiile pentru drepturile femeilor au cerut astăzi o zi de doliu naţional.

Reţelele de socializare au fost inundate de mesaje de revoltă prin care victimele atacurilor sexuale sunt îndemnate să vorbească despre ororile trăite, mărind astfel şansele ca vinovaţii să fie prinşi, judecaţi şi condamnaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe