Protest al artiştilor de la Filarmonica Arad. Federaţia Mediasind cere Guvernului să intervină

(photos.com)

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-Mediasind se solidarizează cu acţiunile de protest organizate de către Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad, membru afiliat al federaţiei, programate pentru data de 17 februarie 2015, ora 13,30, în faţa Palatului Cultural din Arad.

Protestul este determinat de situaţia conflictuală din instituţie care a dus la întreruperea stagiunii Filarmonicii în cursul anului trecut. Personalul artistic al Filarmonicii, instituţie emblematică a oraşului reclamă lipsa acută a personalului artistic, atitudinea discreţionară şi un limbaj jignitor al managerului, imposibilitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă, conflicte permanente ale managerului, atât cu presa cât şi cu angajaţii.

De asemenea, angajaţii Filarmonicii din Arad, care anul trecut, în noiembrie, au declanşat grevă generală, mai acuză concedieri abuzive, declarate ilegale de instanţe, crearea unui climat de tensiune total neadecvat desfăşurării activităţii artistice şi emiterea unor dispoziţii nefireşti, anulate în instanţă.

Protestul va avea loc în data de 17.02.2015, la ora 13,30 pe scările Palatului Cultural iar artiştii fac un apel către toţi arădenii care doresc salvarea instituţiei şi a culturii locale, să îi sprijine cu prezenţa lor.

Solidară cu artiştii arădeni, Federaţia Mediasind a atras atenţia Guvernului României în legătură cu problemele de la Filarmonica din Arad încă din luna noiembrie 2014, solicitând Prim-Ministrului şi Ministrului Culturii dezamorsarea situaţiei conflictuale din această prestigioasă instituţie şi dispunerea unui control din partea Corpului de Control al Prim-Ministrului pentru a verifica unele documente suspectate de fapte de corupţie. Din nefericire, până în prezent nu s-a luat nicio decizie din partea forurilor responsabile, iar acum salariaţii sunt nevoiţi să iasă în stradă ca să-şi apere instituţia, anunţă Mediasind, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Având în vedere contextul, Biroul Executiv Permanent al FAIR-Mediasind solicită încă o dată Guvernului, Ministerului Culturii şi autorităţilor locale să se implice pentru dezamorsarea conflictului de la Filarmonică, pentru ca această instituţie să-şi recapete statutul pe care îl merită în cultura românească.