Protest spontan al muncitorilor la ArcelorMittal Galaţi
Peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice s-au adunat, joi, în faţa unei clădiri din incinta uzinei, şi le-au cerut şefilor explicaţii privind intenţia administraţiei ArcelorMittal Galaţi de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importului de piese.
Potrivit liderilor sindicali, cei peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), acum Departamentul de Mentenanţă şi Piese de Schimb (DMPS), au declanşat un protest spontan.
"În această dimineaţă, a avut loc o grevă spontană în interiorul combinatului. Peste 350 de salariaţi din toate sectoarele DMPS au încetat lucrul la ora 7.30 şi s-au adunat în faţa unei anexe a uzinei, cerând explicaţii cu privire la anunţul privind încetarea producţiei de piese mecanice. În faţa lor au venit directorii DMPS, Herve Mouille şi Dorin Furtună, precum şi directorul pentru Relaţii Industriale, Gelu Matoian. Oamenii au fost, însă, total nemulţumiţi de explicaţiile primite şi au spus NU încetării producţiei de piese mecanice. Ei s-au întors la lucru după aproximativ trei ore", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul, Vasile Crişan.
Surse apropiate administraţiei combinatului au spus că acţiunea de la UPSRS a fost o „adunare” în timpul căreia s-au cerut şi s-au oferit explicaţii, în linişte.
Afirmaţia a fost contrazisă, însă, de liderii sindicali. „Reacţia oamenilor la explicaţiile primite a fost dură. Ei au spus că s-au săturat de asemenea practici. Domnului director Herve Mouille îi cam tremura barba”, a afirmat şi prim-vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor.
Manifestaţiile urmează să continue pe parcursul zilei de joi, dar în afara combinatului. Sindicatul Solidaritatea susţine, între orele 14.00 şi 16.00, un protest la Poarta Est, generat tot de intenţia ArcelorMittal Galaţi de a înceta producţia de piese mecanice. O asemenea decizie ar lăsa până la 400 de oameni fără activitate.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, fiind prezentă în peste 60 de ţări. În România, Grupul controlează combinatele din Galaţi şi Hunedoara, fabricile de ţevi din Galaţi, Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.