Protest masiv în Londra pentru organizarea unui nou referendum privind Brexitul
alte articole
Aproximativ un milion de persoane, potrivit organizatorilor, au ieşit pe străzile Londrei pentru a cere al doilea referendum privind Brexitul, evenimentul având loc în condiţiile în care cel de-al treilea vot în Parlamentul britanic asupra acordului de retragere pare incert săptămâna viitoare, potrivit Deutsche Welle.
Marşul de sâmbătă a început pe bulevardul Park Lane, iar manifestanţii s-au îndreptat spre Piaţa Parlamentului din Londra.
Unele mesaje scrise pe pancartele afişate la eveniment au cerut guvernului britanic să revoce Articolul 50. Alte mesaje au fost: “Mărşăluim pentru a cere un vot al Poporului” sau “Iubim UE”.
Marşul a fost susţinut de mai multe partide politice. Vicepreşedintele Partidului Laburist, Tom Watson, a declarat că susţine organizarea unui al doilea referendum ca fiind “singura cale” pentru soluţionarea impasului legat de Brexit. De asemenea, printre participanţii la eveniment s-au aflat şi premierul scoţian Nicola Sturgeon şi liderul democrat-liberal Vince Cable.
Primarul Londrei, Sadiq Khan din Partidul Laburist, a afirmat că mărşăluieşte cu “oameni din toate colţurile ţării pentru a cere ca poporul britanic să aibă ultimul cuvânt”.
O petiţie online publicată pe website-ul Parlamentului, care cere revocarea Articolului 50 strânsese până sâmbătă peste 4,4 milioane de semnături, în pofida faptului că site-ul a căzut de câteva ori.
Premierul britanic Theresa May a sugerat că, săptămâna viitoare, s-ar putea să nu supună votului Camerei Comunelor acordul pentru Brexit dacă nu există un suficient sprijin pentru a fi adoptat.
May le-a scris vineri tuturor parlamentarilor britanici, propunându-le să discute cu ei în următoarele zile întrucât “Parlamentul se pregăteşte să ia decizii monumentale”.
Premierul May a precizat că parlamentarii se confruntă cu patru variante clare:
- să voteze a treia oară acordul de retragere – lucru care depinde de preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, care a susţinut că trebuie să existe schimbări substanţiale în vechiul text pentru ca acesta să poată fi supus din nou votului, invocând o lege din 1604;
- să prezinte Bruxelles-ului un plan alternativ înainte de noul termen limită pentru Brexit, adică 12 aprilie;
- revocarea Articolului 50, care va pune capăt procesului actual pentru Brexit deşi nu va preveni lansarea unui nou proces;
- ieşirea din UE fără să se încheie un acord, însă Camera Comunelor a votat săptămâna trecută împotriva acestui punct.
May a declarat că un alt referendum privind Brexitul va produce “pagube catastrofale”.
La referendumul din 2016, 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului şi 48% împotriva lui.