Tusk susţine că amânarea Brexitului pe termen scurt este posibilă, dar cu o condiţie cheie

Donald Tusk (Jack Taylor/Getty Images)
Andrei Popescu
21.03.2019

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat miercuri că prelungirea Articolului 50 este posibilă, dacă Parlamentul britanic va aproba acordul pentru Brexit pe care l-a respins deja de două ori, potrivit Deutsche Welle.

“Cred că o prelungire pe termen scurt va fi posibilă. Dar aceasta va fi condiţionată de un vot pozitiv asupra acordului de retragere în Camera Comunelor [a Marii Britanii]”, a declarat Tusk la o conferinţă de presă.

“Deşi oboseala provocată de Brexit este tot mai vizibilă şi justificată, nu putem să renunţăm la căutarea unei soluţii pozitive. Noi am reacţionat cu răbdare şi bunăvoinţă la numeroasele răsturnări de situaţie şi sunt încrezător acum că nu ne vom pierde răbdarea şi bunăvoinţa în cel mai critic punct al acestui proces”, a precizat Tusk.

În plus, Tusk a declarat miercuri că UE nu va renegocia acordul de retragere, care a avut nevoie de 18 luni pentru a fi finalizat.

Într-un discurs televizat miercuri seara, premierul britanic Theresa May a adresat un apel direct alegătorilor, susţinând că regretă foarte mult faptul că este nevoie să se amâne Brexitul cu trei luni, adăugând că nu va permite o prelungirea mai lungă a Articolului 50.

May şi-a exprimat, de asemenea, frustrările, pe care de altfel le-au simţit mulţi care “s-au săturat” de nesfârşitele dezbateri privind Brexitul şi luptele din interiorul partidului ei. Premierul a precizat că nu acceptă faptul că ar fi jucat un rol în crearea acestei situaţii, în schimb a învinuit Parlamentul pentru impas. Ea a avertizat că, în cazul în care parlamentarii nu vor susţine acordul de retragere, acest lucru va provoca “pagube ireparabile în ceea ce priveşte încrederea publicului”.

“Este timpul să luăm o decizie”, a adăugat May.

Dar acordul respins de două ori în Parlament, încă înfruntă o anumită opoziţie, au avertizat membri ai Partidului Conservator la o întâlnire privată ce a avut loc miercuri. De asemenea, lui May i s-a cerut să demisioneze.

Joi, May se va deplasa la Bruxelles pentu a cere amânarea Brexitului.

În cazul în care va primi o oarecare indicaţie de aprobare din partea liderilor UE, May va încerca să găsească o cale pentru ca acordul să fie prezentat şi aprobat în Parlament, probabil luni. Acordul a fost respins de două ori până acum: prima dată cu un număr record de 230 de voturi şi a doua oară cu 149 de voturi.

Totuşi, situaţia lui May s-a agravat şi mai mult după ce preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că acordul de retragere nu poate fi supus din nou votului în forma în care a fost deja respins, adăugând că trebuie prezentată o propunere diferită.

În cazul în care acordul va fi respins şi a treia oară, acest lucru va duce la următoarele scenarii: un Brexit fără acord în 29 martie; amânarea pe o perioadă mai lungă a Brexitului în cazul în care Marea Britanie îşi schimbă planurile; sau revocarea Articolului 50.

O petiţie online adresată Guvernului şi Parlamentului Marii Britanii pentru ultima opţiune – adică, rămânerea ţării în Uniunea Europeană – a strâns peste 657.000 de semnături până în după amiaza zilei de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor