Protest în 40 de oraşe din lume: Opriţi uciderea barbară a delfinilor, cer iubitorii de animale autorităţilor japoneze

Bucureştiul se va număra vineri, 22 februarie, printre cele 40 de mari oraşe din întreaga lume în care iubitorii animalelor vor organiza manifestări de protest faţă de uciderea într-un mod considerat barbar a delfinilor din apropierea oraşului Taiji din Japonia.
Delfini pe coasta Californiei de Sud, 30 ianuarie 2012 în apropiere de Dana Point, California. (David McNew / Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.02.2013

Bucureştiul se va număra vineri, 22 februarie, printre cele 40 de mari oraşe din întreaga lume în care iubitorii animalelor vor organiza manifestări de protest faţă de uciderea într-un mod considerat barbar a delfinilor din apropierea oraşului Taiji din Japonia.

Cei care susţin salvarea delfinilor sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei, la acţiunea organizată de Asociaţia pentru Protecţia Animalelor ”Cuţu, cuţu”. “Taiji pentru salvarea delfinilor” este numele manifestării locale a evenimentului global ”Taiji Action Day for Dolphins- Olympic Challenge”, la care participă iubitori de animale din 20 de state ale lumii.

Reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor din România vor picheta vineri Ambasada Japoniei la Bucureşti, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 4-8, lângă Piaţa Victoriei. Protestul va avea loc între orele 13 şi 15, iar manifestanţii vor purta pancarte, delfini gonflabili sau din pluş, vor utiliza fluiere şi goarne, vor vorbi la portavoce şi vor împărţi fluturaşi.

“Vom depune o cerere la Ambasada Japoniei în care vom ruga autorităţile din această ţară să interzică uciderea delfinilor. Acţiunea noastră, la fel ca şi cele ale iubitorilor de animale din celelalte ţări, are rolul de a atrage atenţia Guvernului japonez să interzică uciderea delfinilor. Nu ne propunem să boicotăm statul japonez, să strigăm împotriva unor persoane, e o acţiune de conştientizare a persoanelor, mai ales a japonezilor care ar trebui să ia măsuri la ei în ţară”, a declarat, pentru Epoch Times, Marcela Pâsla, preşedintele Asociaţiei ”Cuţu, cuţu”.

În contextul în care Japonia candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2020, participanţii la protestele organizate în întreaga lume au cerut Comitetului Olimpic Internaţional să condiţioneze acceptarea candidaturii Japoniei de angajamentul ferm al Guvernului acestei ţări de a interzice vânătoarea anuală de delfini. Ei au invocat prevederile Cartei Olimpice în care se menţionează, la capitolul 1, ”Misiunea şi rolul Comitetului Olimpic Internaţional”, punctul 13: rolul Comitetului este ”să încurajeze şi să menţină preocuparea responsabilă pentru problemele de mediu, să promoveze dezvoltarea susţinută în sport şi să solicite ca Jocurile Olimpice să fie desfăşurate corespunzător”.

Iubitorii de animale au propus ca Taiji să devină o atracţie turistică pentru observarea delfinilor şi balenelor care migrează în apropierea coastelor nipone, dacă se va interzice vânarea acestor animale.

La evenimentele care se vor desfăşura vineri, şi-au anunţat participarea persoane din: Marea Britanie, Scotia, Irlanda, Africa de Sud, Germania, Italia, Belgia, Grecia, Spania, Olanda, SUA, Canada, Chile, Australia, Brazilia, India, Noua Zeelandă, Argentina, România şi Ecuador.
“Noi credem că România va face o impresie bună la nivel internaţional prin participarea la această acţiune. Delfinii sunt ucişi la Taiji prin metode barbare, iar carnea lor este vândută cu mii de euro. Oamenii care o consumă nu ţin cont de faptul că aceasta are foarte mult mercur, ci o consideră o delicatesă. La japonezi, uciderea delfinilor este o tradiţie cum e la noi tăierea porcului de Crăciun”, a afirmat Marcela Pâsla.

Cum au început protestele

Protestele la nivel internaţional au fost declanşate după ce presa a relatat despre modul crud în care sunt vânaţi delfinii în apele Golfului Taiji din Japonia.

“În fiecare an, din septembrie până în martie, apele Golfului Taiji, Japonia, sunt scena unor atrocităţi greu de descris: mii de delfini care migrează de-a lungul coastei japoneze sunt deviaţi către apele puţin adânci ale Golfului Taiji, capturaţi şi ucişi cu bestialitate – toate acestea în numele ”tradiţiei”. Vânătorii le secţionează gâtul, aşteptând moartea lor lentă care rezultă în urma pierderii de sânge. Apa mării devine roşie. Considerăm că vânătoarea de delfini este o activitate de nejustificat şi nedemnă pentru secolul 21”, se arată în mesajul organizatorilor acţiunii.

Iubitorii de animale atrag atenţia că delfinii sunt fiinţe inteligente şi afectuoase, nu abandonează membri ai grupului lor atunci când aceştia sunt răniţi sau capturaţi, chiar dacă îşi primejduiesc propria viaţă. Cei care îi capturează la Taiji trimit câţiva la delfinarii, iar majoritatea sunt omorâţi pentru a le fi apoi vândută carnea, considerată o delicatesă la marile restaurante.

În fiecare an sunt omorâţi aproximativ 20.000 de delfini în zona orăşelului de pescari Taiji, cu ieşire spre Oceanul Pacific. Vânătoarea are loc în fiecare an, din septembrie şi până în martie, iar apele golfului devin roşii din cauza sângelui animalelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor