Propunerea UE de creştere a numărului femeilor în consiliile de administraţie riscă să zguduie sectorul bancar din Marea Britanie

Propunerile UE de a forţa băncile să accepte mai mulţi directori femei ar putea zgudui sectorul bancar din Marea Britanie, unde Ana Patricia Botin, de la banca Santander UK, este singura femeie care deţine funcţia de CEO la o bancă importantă, relatează The Guardian în ediţia de marţi.
(photos.com)
Epoch Times România
23.06.2011

Propunerile UE de a forţa băncile să accepte mai mulţi directori femei ar putea zgudui sectorul bancar din Marea Britanie, unde Ana Patricia Botin, de la banca Santander UK, este singura femeie care deţine funcţia de CEO la o bancă importantă, relatează The Guardian în ediţia de marţi.

În conformitate cu noile propuneri de la Bruxelles, băncile din Marea Britanie ar putea suferi o reformă radicală, dacă vor fi silite să accepte ca o treime dintre directorii din consiliile de administraţie ale băncilor să fie de sex feminin.

Un proiect de directivă, care circulă în prezent în City (districtul financiar londonez) arată că Michel Barnier, comisarul european pentru piaţă internă, doreşte să impună cote obligatorii pentru numărul de femei prezente în consiliile de administraţie ale băncilor, doarece crede că schimbarea va ajuta la prevenirea apariţiei acelei 'gândiri de grup', acuzată adesea de exacerbarea crizei care a lovit industria în 2008.

Planul său contrastează însă puternic cu decizia mai puţin radicală a guvernului Marii Britanii - după o anchetă realizată de către fostul ministru al comerţului, Lordul Davies - de a stabili ţinte pentru a încuraja o mai mare reprezentare a femeilor în consiliile de administraţie.

Dacă vor fi implementate, propunerile lui Barnier vor forţa schimbări majore în componenţa consiliilor de administraţie ale marilor bănci din Regatul Unit, în condiţiile în care niciuna dintre băncile listate la Bursa din Londra - HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland şi Standard Chartered - nu ar satisface cerinţele, aşa cum sunt ele prevăzute în proiectul de directivă.

Proiectul de 130 de pagini al celei mai recente directive privind cerinţele de capital (cunoscut sub numele de CRD 4) - care se referă în mare măsură la tipul şi cantitatea de capital pe care băncile trebuie să o deţină, dar include şi unele probleme de guvernanţă corporativă - descrie modul în care 'reprezentarea fiecărui gen nu trebuie să scadă sub o treime din numărul de membri ai consiliului de administraţie'.

Pe de altă parte, deşi nu este specificată vreo perioadă de tranziţie, punerea în aplicare a directivei ar putea dura un an. Chiar şi după ce versiunea finală este publicată, în timp de trei săptămâni, acesta ar trebui adoptată de către Parlamentul European şi pusă în aplicare de către statele membre.

Într-un green paper publicat în luna aprilie, Comisia a solicitat răspunsuri până în luna iulie, la 25 de întrebări, inclusiv la cea dacă companiile ar trebui să fie obligate să 'asigure un echilibru mai bun între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie'. Pe de altă parte, deşi etapa finală a redactării proiectului a consolidat această abordare, surse de la Bruxelles au avertizat că propunerea va fi 'îndulcită' în mod substanţial.

Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group ar fi băncile care ar avea cel mai mult de lucru, dacă propunerile lui Barnier vor fi implementate, în condiţiile în care reprezentarea femeilor în consiliile lor de administraţie este de sub 10%. De cealaltă parte se situează HSBC, cu cea mai mare reprezentare - 25%, în timp alte bănci importante cum ar fi Barclays şi Standard Chartered, au o cotă de reprezentare a femeilor de 15%, respectiv 13%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor