PSRM doreşte modificarea legii cu privire la Curtea Constituţională
alte articole
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat despre iniţierea unui proiect de lege pe care urmează să-l depună joi în Parlament. Proiectul vizează amendarea legii cu privire la Curtea Constituţională din Moldova (CCM), a Codului jurisdicţiei constituţionale şi inclusiv a Codului Penal prin care solicită simplificarea tragerii la răspundere disciplinară, civilă, penală, administrativă a judecătorilor CCM.
În opinia deputaţilor socialişti, ceea ce a avut loc pe 17 şi 19 octombrie a.c. ar fi o gravă depăşire a atribuţiilor de serviciu şi un exces de putere, astfel prin aceste două hotărâri CCM a abuzat grav şi a încălcat grav Constituţia RM şi a contribuit la uzurparea puterii în stat. „Pe 17 şi 19 octombrie CC a admis o mare fărădelege, practic declarând că preşedintele RM nu poate exercita atribuţiile sale constituţionale”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul socialist, Vlad Bătrîncea.
Mai mult decât atât, socialiştii consideră că CCM nu mai reprezintă interesul Constituţiei, legea supremă în stat, ci un singur partid politic. Totodată, fracţiunea parlamentară PSRM va mai cere şi interzicerea dublei cetăţenii pentru judecătorii Curţii Constituţionale, motivând că nu ar fi normal faptul ca cei şase judecători care au jurat credinţă altui stat şi deţin paşaport străin să decidă asupra soartei Republicii Moldova. Pe lângă interdicţiile enumerate mai sus, socialiştii vor solicita şi ridicarea imunităţii judecătorilor CCM, întrucât, în opinia lor, „actuala lege cu privire la CCM, Codul jurisdicţiei constituţionale le oferă judecătorilor Curţii o imunitate absolută. De o asemenea imunitate nu se bucură nici preşedintele RM, nici deputaţi în Parlament”.
Amintim că la 20 octombrie, magistraţii de la Curtea Constituţională a Moldovei l-au suspendat pe Igor Dodon şi l-au înlăturat de la numirea în funcţie a popular - europeanului Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. ”În temeiul articolului 91 din Constituţie, în ordinea exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretul de numire în funcţia de ministru al Apărării şi va primi jurământul acestuia”, se arată în hotărârea CCM în baza sesizării Guvernului R. Moldova.