Proiect-pilot: Sistemul informativ de gestiune a documentelor şi corespondenţei oficiale pe suport electronic

Internetul, aclamat la inceputul anilor 90 ca o platforma care va raspandi libertatea, a ajuns obiectul constrangerilor marilor dictaturi, in incercarea acestora de a mentine controlul cu orice pret (Ugur Can / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.04.2012

Primul-ministrul Vlad Filat a semnat astăzi o dispoziţie cu privire la demararea implementării proiectului Sistemul Informatic de Gestiune a Documentelor şi Înregistrărilor în Autorităţile Publice Centrale – SIGEDIA, transmite Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului

Scopul proiectului este elaborarea unui Sistem Informatic de Gestiune a Documentelor şi Înregistrărilor Autorităţilor Publice Centrale, în vederea realizării obiectivelor de digitalizare a administraţiei publice.

În faza de testare, în următoarele şase luni, Cancelaria de Stat va implementa proectul dat în cinci ministere, care vor fi selectate după criteriul volumului de documente examinate. În urma implementării proiectului, corespondenţa oficială va fi mutată pe suport electronic, comparativ cu suportul de hârtie existent la moment.

Implementarea cu succes a acestui proiect va duce la diminuarea costurilor administrative din contul reducerii volumului de hârtie şi a tehnicii de birotică utilizate în procesul de circulaţie a documentelor oficiale. (Doar Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, anual achiziţionează în jur de 36 tone de hârtie. La aceasta se adaugă costurile de întreţinere a tehnicii de birou, costurile de expediţie etc.)

Eficientizarea şi flexibilizarea procesului este un alt avantaj, reducând durata corespondenţei de la câteva zile, în cazul corespondenţei oficiale pe suport de hârtie, la câteva secunde, în cadrul sistemului informatic de gestionare a documentelor. Aceasta, iminent va avea drept efect şi elaborarea unor acte normative mai calitative, dat fiind că avizarea documentelor va fi mult mai rapidă.

De asemenea,implementarea sistemului informativ de gestiune a documentelor va permite un grad mai înalt de securitate şi confidenţialitate în circulaţia documentelor. Totodată, erorile cauzate de factorul uman, vor fi minimizate.

Proiectul-pilot, coordonat de Cancelaria de Stat, va fi implementat în următoarele instituţii: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor