Proiect legislativ: Maxim două mandate pentru aleşii locali

Un deputat ALDE propune ca, la fel ca preşedintele ţării, aleşii locali să nu poată să deţină mai mult de două mandate succesive.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
10.06.2016

Deputatul ALDE Alexandru Băişanu a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care propune ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii comunali, orăşeneşti, municipali şi judeţeni să poată avea cel mult două mandate succesive, relatează Mediafax.

Potrivit lui Băişanu, „realitatea ne arată că nivelul de performanţă, competenţă poate fi atins în două mandate consecutiv", iar principiile care stau la baza limitării numărului de mandate consecutive pentru cea mai înaltă funcţie în stat (preşedintele României) pot fi referinţa fundamentală şi în cazul aleşilor locali.

Băişanu mai susţine în expunerea de motive a proiectului său legislativ că limitarea numărului de mandate ale aleşilor locali are scopul de a asigura o „primenire” permanentă a celor care îşi asumă conducerea unităţilor administrative teritoriale.

„Propunerea legislativă vine în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept, a administraţiei publice locale şi a democraţiei româneşti. În mod firesc apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrative teritoriale” arată deputatul.

Reamintim că în Parlament a mai fost depusă, în 2014, o iniţiativă similară, care a stârnit vii reacţii de indignare din partea aleşilor locali:

Până când în Parlament stau domnii din secolul trecut, să lase în pace primarii să îşi facă treaba. Cei care depun asemenea proiecte legislative să se gândească la faptul că în Parlament stau unii din 1990. Ar trebui să se gândească mai bine la o formulă prin care după trei mandate - ca în alte ţări - primarul să primească o recompensă măcar de vechime, că, totuşi, lucrează pentru binele întregii comunităţi, eu nu lucrez pentru mine", declara, de exemplu, primarul staţiunii balneare Praid, Bokor Alexandru.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor