Proiect de lege european pentru limitarea materialelor explozive

O lege elaborată de Parlamentul European şi aprobată de grupurile politice ar putea restricţiona accesul la produsele chimice şi componentele folosite pentru a face explozivi artizanali.
Îngrăşăminte găsite la ferma lui Anders Behring Breivik, în Asta, Novegia (Jo E. Brenden / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
29.06.2012

O lege elaborată de Parlamentul European şi aprobată de grupurile politice ar putea restricţiona accesul la produsele chimice şi componentele folosite pentru a face explozivi artizanali.

Locuitorii Uniunii Europene vor trebui să obţină o licenţă pentru a achiziţiona substanţele ce sunt utilizate pentru a face bombe.

Parlamentul a făcut referire la bombardamentele de la Oslo, din vara trecută, ale criminalului norvegian în masă, Anders Behring Breivik, care a folosit un dispozitiv exploziv artizanal.

Recomandările proiectului de lege se vor referi la substanţe ce pot fi folosite în crearea de bombe, inclusiv tablete pentru bazinul de înot şi îngrăşăminte - peroxid de hidrogen, acid azotic şi nitrometan.

"Acesta este un pas uriaş înainte în lupta împotriva terorismului şi crimei organizate", a menţionat raportorul Jan Mulder într-o declaraţie.

În prezent, statele membre ale UE au diferite legi care reglementează achiziţionarea de componente ce pot fi folosite în bombe artizanale.

"Din cauza normelor naţionale diferite, ele pot fi restricţionate sau controlate într-o ţară, dar sunt disponibile într-o altă", s-a indicat într-o declaraţie din partea Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor